Na hlavný obsah

Bratislavská zoo má nový prírastok, dvojicu extrémne plachých antilop

Patria k druhom blízko ohrozenia.

Bratislavská zoo má nový prírastok, dvojicu extrémne plachých antilop
Na snímke kudu malý - v popredí samec, vzadu samica. Foto: Zoo Bratislava/Tomáš Hulík

Do zoologickej záhrady v Bratislave pribudli dvaja noví členovia. Ide o extrémne plachý druh antilopy menom kudu malý. Informovala o tom hovorkyňa zoo Alexandra Ritterová.

Oba jedince pricestovali na Slovensko z nemeckých zoo. Samca Kevina priviezli zo stuttgartskej zoo a samicu Medinu zasa z Magdeburgu. Bratislavská zoo je jedinou na Slovensko, ktorá chová tento vzácny druh antilopy.

Kudu malý figuruje na Červenom zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) ako blízky ohrozeniu. Môže za to najmä ilegálny lov či strata prirodzeného prostredia. Vo voľnej prírode žije na severovýchode Afriky – Somálsko, Etiópia, Keňa a Tanzánia.

„Chov tohto živočíšneho druhu je náročný a v zoologických záhradách sa preto vyskytujú vzácne. Kudu sú extrémne plaché a ostražité zvieratá, citlivé na chlad a náchylné na infekcie,“ vysvetlila zoologička Martina Hudec Nemčeková.

Podľa riaditeľa Tomáša Hulíka je Zoo Bratislava úspešná v chove párnokopytníkov. „Darí sa nám odchovávať napríklad malé antilopy dikdiky Kirkove, ktoré sú tiež veľmi náročné na chov v ľudskej starostlivosti. V minulosti sme úspešne reštituovali priamorožca šabľorohého v Národnom parku Sidi Tuoi v Tunisku,“ dodal Hulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny