Na hlavný obsah

Brazílsky senátny výbor odporučil obviniť prezidenta Bolsonara

Odborníci ho kritizujú za prístup k pandémii.

Brazílsky senátny výbor odporučil obviniť prezidenta Bolsonara
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Brazílsky senátny výbor v utorok (26. 10.) hlasovaním odsúhlasil usvedčujúcu správu, ktorá odporúča podať obvinenie na prezidenta Jaira Bolsonara, okrem iného zo zločinov proti ľudskosti, v súvislosti s kontroverzným vládnym riešením pandémie v krajine.

Text preukaznej správy podporilo sedem z 11 členov daného grémia. Znenie tohto dokumentu predstavili senátori minulý týždeň po šesťmesačnom vyšetrovaní, pričom v ňom tiež odporučili obviniť 77 ďalších osôb vrátane niekoľkých ministrov a troch z Bolsonarových detí, informuje AFP.

Správa taktiež vyzýva brazílsky najvyšší súd, aby zablokoval prezidentov prístup k účtom na sociálnych twitteri, facebooku a instagrame z dôvodu, že Bolsonaro na nich propaguje nepravdivé informácie o covide a očkovacích látkach.

Spoločnosť Google v júli odstránila zo svojej platformy YouTube Bolsonarove videá, v ktorých odporúčal na liečenie covidu preparáty hydroxychlorochín a ivermektín, pričom výskumy dokázali, že tieto liečivá proti ochoreniu COVID-19 neúčinkujú.

Mnohí odborníci kritizujú Bolsonara aj za to, že vystupoval proti zavedeniu lockdownu v Brazílii, odmieta na verejnosti nosiť rúško a dôrazne vyhlasuje, že nie je zaočkovaný.

V Brazílii pripravil COVID-19 o život už vyše 600 000 ľudí. Po USA ide o druhú najviac zasiahnutú krajinu na svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet