Na hlavný obsah

Britská armáda začala pomáhať so zásobovaním čerpacích staníc

Situácia sa podľa ministra financií pomaly zlepšuje.

Britská armáda začala pomáhať so zásobovaním čerpacích staníc
Zatvorená čerpacia stanica v anglickom meste Bracknell. Foto: TASR/AP

Armáda začala pomáhať so zásobovaním britských čerpacích staníc. Podľa agentúry Reuters v pondelok (4. 10.) príslušníci armády dorazili do skladiska pohonných hmôt spoločnosti BP.

Mnohé čerpacie stanice museli v uplynulých dňoch zatvoriť pre nedodanie pohonných hmôt v dôsledku nedostatku vodičov cisternových vozidiel. Britský minister financií Rishi Sunak v pondelok ale uistil, že situácia sa zlepšuje.

Britská vláda minulý týždeň nariadila armáde, aby pomohla s distribúciou pohonných látok pre akútny nedostatok vodičov. Kvôli situácii, ktorá je zrejme dôsledkom brexitu aj pandémie koronavírusu, v britských obchodoch chýbajú aj základné potraviny alebo lieky. Niektorí ľudia začali tovar aj benzín v panike skupovať. Mnohé čerpacie stanice sú zatvorené, pred inými sa tvoria rady a dochádza na nich k potýčkam.

„Ako mimoriadne preventívne opatrenie sme povolali vodičov navyše,“ potvrdil minister Sunak rozhlasovej stanici LBC. „Myslím, že už viac ako týždeň sa situácia každým dňom zlepšuje. A keďže sa dopyt vrátil na normálnejšie úrovne, máme silné očakávania, že sa veci vyriešia samé od seba,“ povedal Sunak.

Vláda súvislosť s brexitom popiera

Podľa reportérov Reuters je v Londýne naďalej zatvorených najmenej tucet čerpacích staníc. Združenie predajcov pohonných hmôt odhaduje, že zhruba 22 percent čerpacích staníc v Londýne a na juhovýchode Anglicka je stále bez palív. Šéf asociácie Gordon Balmer odhadol, že by mohlo trvať týždeň až desať dní, kým sa situácia vráti k normálu.

Britskí ministri opakovane popreli, že by benzínová kríza akokoľvek súvisela s brexitom, a nedostatok vodičov označujú za globálny problém, hoci iné západoeurópske krajiny sa s frontami pred benzínkami nestretávajú.

Sunak takisto v pondelok zopakoval, že nedostatok vodičov kamiónov nie je len britský problém, ale aj európsky a mimoeurópsky. „Chcem, aby ľudia vedeli, že robíme, čo môžeme, aby sme zmiernili niektoré z tých problémov, s ktorými môžeme niečo urobiť,“ uistil britský minister financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet