Na hlavný obsah

Britská kráľovná Alžbeta II. strávila noc v nemocnici

Už je však naspäť vo Windsore.

Britská kráľovná Alžbeta II. strávila noc v nemocnici
Na snímke britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Britská kráľovná Alžbeta II. podľa Buckinghamského paláca zostala v noci na štvrtok (21. 10.) v nemocnici kvôli predbežnému vyšetreniu. Panovníčka je však už späť vo svojej rezidencii na hrade Windsor a je v dobrom rozpoložení, píše sa vo vyhlásení paláca.

Kráľovná v stredu (20. 10.) zrušila oficiálnu návštevu Severného Írska. Podľa paláca jej zdravotnícky tím nariadil oddych.

„Po lekárskom odporúčaní, aby si na pár dní oddýchla, kráľovná v stredu popoludní navštívila nemocnicu a podstúpila predbežné vyšetrenia. Dnes sa okolo obeda vrátila na hrad Windsor a je stále v dobrom rozpoložení,“ napísal Buckinghamský palác.

Podľa zdroja agentúry Reuters 95-ročná panovníčka v nemocnici strávila noc z praktických dôvodov, jej zdravotnícky tím v jej prípade postupuje obozretne. Vo štvrtok sa už Alžbeta II. venovala ľahším povinnostiam, uviedol rovnaký zdroj.

Kráľovná, ktorá budúci rok oslávi 70 rokov od nástupu do funkcie, verejne naposledy vystúpila v utorok (19. 10.), keď na hrade Windsor organizovala recepciu za účasti spoluzakladateľa americkej softvérovej spoločnosti Microsoft Billa Gatesa či britského premiéra Borisa Johnsona. Podľa agentúr Reuters a AFP vyzerala, že sa teší dobrému zdraviu a s úsmevom vítala hostí.

Minulý týždeň sa Alžbeta II. prvýkrát po rokoch objavila na verejnosti s vychádzkovou palicou, ktorou si pomáhala pri chôdzi. Pred bezmála 20 rokmi chodila o palici po operácii kolena. V nemocnici strávila noc naposledy v roku 2013, keď mala príznaky gastroenteritídy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet