Na hlavný obsah

Britský princ William oznámil 5 laureátov za boj proti klimatickej zmene

Na podujatí produkovalo elektrinu 60 cyklistov.

Britský princ William oznámil 5 laureátov za boj proti klimatickej zmene
Na snímke princ William a vojvodkyňa z Cambridge Kate. Foto: SITA/AP

Britský princ William v nedeľu (17. 10.) oznámil prvých päť laureátov ceny Earthshot za prínos k riešeniu dopadov klimatickej zmeny. Je medzi nimi napríklad Kostarika, mesto Miláno alebo indická spoločnosť, ktorá sa angažuje v boji proti znečisteniu ovzdušia, informovala agentúra AFP.

Každý z piatich ocenených dostal milión libier (takmer 1,2 milióna eur) na podporu svojich projektov. Slávnostného vyhlásenia ocenených sa zúčastnilo aj mnoho celebrít.

„Kroky, ktoré sa v najbližších desiatich rokoch rozhodneme podniknúť alebo nepodniknúť, určia osud planéty na ďalších tisíc rokov,“ uviedol v krátkom odkaze nakrútenom na videu pred udelením cien vojvoda z Cambridge.

Laureáti prvého ročníka dostali ocenenie v rámci piatich rôznych kategórií. Kým Kostarika ju získala za svoj program, ktorý platí obyvateľom štátu za obnovu prírodných ekosystémov, Miláno ju dostalo za boj proti plytvaniu jedlom a vytvorenie stredísk, ktoré odovzdávajú nespotrebované jedlo ľuďom, ktorí ho potrebujú.

Cena putuje aj do Indie firme, ktorá vyvinula prístroj na premenu poľnohospodárskeho odpadu na hnojivo, aby poľnohospodári nevypaľovali svoje polia a neznečisťovali tak ovzdušie.

Dvaja priatelia z Bahám sa z nej po môžu radovať za to, že vyvinuli spôsob, ako veľmi rýchlo pestovať koraly odolné proti klimatickej zmene. Ocenili aj technológiu, pomocou ktorej v Thajsku premieňajú obnoviteľnú energiu na ekologický vodík.

Päticu ocenených vybrala porota, v ktorej zasadol napríklad populárny britský prírodovedec David Attenborough alebo herečka Cate Blanchettová. Odovzdávania cien sa zúčastnili viaceré ďalšie hviezdy vrátane herečiek Emmy Watsonovej či Emmy Thompsonovej. Vystúpili aj hudobníci ako Ed Sheeran alebo kapela Coldplay.

Elektrickú energiu pritom produkovalo 60 cyklistov šliapajúcich na kolesách, opísal server BBC News, podľa ktorého žiadna z celebrít do Londýna necestovala lietadlom a na stavbu pódia organizátori nepoužili žiadne plasty.

Hostí tiež požiadali, aby pri výbere oblečenia brali ohľad na životné prostredie. Napríklad Watsonová prišla oblečená v recyklovaných šatách vyrobených z desiatich rôznych kusov oblečenia z charitatívneho second handu.

Princ William plánuje ocenenie udeľovať každý rok po dobu desiatich rokov. Britská kráľovská rodina sa v poslednom čase niekoľkokrát vyjadrila k otázkam životného prostredia. Kráľovná Alžbeta II. nedávno v súkromnom rozhovore kritizovala politikov za to, že o klimatickej kríze hovoria, ale nič s ňou nerobia. Vojvoda z Cambridge vo štvrtok (14. 10.) vyzval, aby sa miliardári namiesto ciest do vesmíru sústredili na záchranu planéty Zem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet