Na hlavný obsah

Bulharsko zavádza covidové pasy do reštaurácií či na podujatia

Pandemická situácia v krajine sa zhoršuje.

Bulharsko zavádza covidové pasy do reštaurácií či na podujatia
Na ilustračnej snímke kontrola covidového pasu. Foto: TASR/AP

Covidovým pasom sa v Bulharsku bude od štvrtka (21. 10.) pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu nutné preukazovať pri vstupe do vnútorných priestorov reštaurácií, kaviarní, hotelov, koncertných siení, ale aj kín, fitnescentier, múzeí, nákupných centier či plavární. Uviedol to v utorok (19. 10.) bulharský minister zdravotníctva Stojčo Kacarov, informuje agentúra Reuters.

„Počet nových prípadov nákazy a úmrtí stúpa. To nás núti zavádzať ďalšie opatrenia. Všetky činnosti v interiéri by mali byť vykonávané s digitálnym covidovým certifikátom,“ povedal Kacarov, pričom vyzval Bulharov skeptických voči vakcinácii, aby sa dali zaočkovať.

Šéf rezortu zdravotníctva tiež oznámil, že pri vstupe na pracovisko musia covidový pas, teda potvrdenie o očkovaní, prekonaní ochorenia alebo negatívnom výsledkom testu, predložiť aj všetci zdravotnícki pracovníci a zamestnanci opatrovateľských domovov.

Školy v regiónoch s viac ako 750 infikovanými na 100 000 obyvateľov budú musieť prejsť na dištančnú výučbu. Podľa Kacarova môže v prípade zhoršenia pandemickej situácie dôjsť k sprísneniu opatrení či celoplošným lockdownom.

Bulharsko má najmenšiu mieru zaočkovanosti v EÚ

Sedemmiliónové Bulharsko má najnižšiu mieru zaočkovanosti spomedzi krajín eurobloku. Aspoň prvou dávkou protikoronavírusovej vakcíny je tam zaočkovaných zhruba 25 percent obyvateľov.

Priemer v EÚ sa pritom pohybuje na úrovni 80 percent. Táto krajina má spomedzi krajín EÚ zároveň najvyššiu úmrtnosť v súvislosti s koronavírusom za posledné dva týždne.

Ako uvádza agentúra AFP, nízka zaočkovanosť je dôsledkom nedôvery obyvateľov v oficiálne inštitúcie a tiež šíriacich sa falošných správ o následkoch vakcinácie.

V utorok v súvislosti s covidom zaznamenali v Bulharsku 214 úmrtí a 4979 prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok novo infikovaných od konca marca, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet