Na hlavný obsah

Byrokracie pribúda, firmy venujú papierovaniu 224 hodín ročne

Hlavným dôvodom sú opatrenia na podporu podnikateľov.

Administratívna záťaž firiem naďalej rastie. Kým v roku 2020 strávili podnikatelia papierovaním 217 hodín, tento rok to je až 224 hodín. Vypočítali to analytici inštitútu INESS. Vyššiu byrokraciu spôsobila koronakríza, presnejšie opatrenia na podporu podnikateľov.

Dane a odvody, evidencia pracovného času a miezd, či evidencia odpadu. To je len časť povinností, ktoré vyžaduje štát od podnikateľov. Svoje do byrokratického koša však pridala aj pandémia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Táto pandemická záťaž tvorila 18 hodín dodatočných, bez tejto pandemickej záťaže by prišlo k poklesu o 11 hodín, teda k miernemu medziročnému zlepšeniu,“ priblížil analytik INESS Martin Vlachynský.

Výraznou brzdou v biznise sú podľa podnikateľov časté zmeny zákonov.

„V tých desiatich zákonoch, ktoré v zásade sa týkajú každého, tie zmeny sú plus, mínus každý rok, každé dva týždne v priemere,“ hovorí predseda Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík.

Od júna platí, že ak niektoré ministerstvo navrhne novú reguláciu, ktorá zvýši náklady podnikateľom, musí zároveň ako kompenzáciu jednu zrušiť. Od budúceho roka sa táto povinnosť zdvojnásobí. Ministerstvo hospodárstva finišuje aj s ďalším podnikateľským kilečkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika