Na hlavný obsah

Bývalého okresného predsedu ĽSNS Michala Buchtu odsúdili za extrémizmus

Dostal trojročnú podmienku a finančnú pokutu.

Bývalý okresný predseda Ľudovej strany-Naše Slovensko v Ružomberku Michal Buchta uzavrel dohodu o vine a treste. Súd ho uznal za vinného zo zločinu výroby a rozširovania extrémistických materiálov. Ide o skutok z roku 2018.

„Išlo o nálepky, odznaky, tričká. Boli tam určité médiá, ktoré boli nositeľmi zvukových nahrávok rôznych týchto skupín, ktoré sú označované ako extrémistické. Ide o predmety s extrémistickým obsahom,“ spresnil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek.

Súd mu vymeral trojročný podmienečný trest a 600-eurovú pokutu. Predmety s extrémistickou tematikou, napríklad Hitlerove spisy či program NSDAP, ktoré šíril, prepadnú štátu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nevidím dôvod sa vyjadrovať médiám, ktoré manipulujú verejnou mienkou,“ povedal Buchta.

Rozsudok je právoplatný. Niekdajší predseda kotlebovej mládežníckej organizácie – Ľudová mládež – Michal Buchta sa tak pridal k ďalším členom ĽSNS, ktorí boli odsúdení za extrémizmus. Napríklad Milan Mazurek, Andrej Medvecký či Anton Grňo.

Odsúdený za extrémizmus je aj samotný predseda ĽSNS Marian Kotleba. Zatiaľ neprávoplatne, keďže odvolací termín v kauze kontroverzných šekov Najvyšší súd SR zatiaľ nevytýčil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko