Na hlavný obsah

Česká polícia prešetrí možné trestné činy proti republike

Babiš i Fiala vyzvali Mynářa, aby rezignoval.

Česká polícia prešetrí možné trestné činy proti republike
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

V súvislosti s dianím okolo hospitalizovaného českého prezidenta Miloša Zemana a nové informácie Senátu polícia vyšetrí možné protiprávne konanie. Informovala o tom v utorok (19. 10.) na twitteri.

Polícia poukázala, že aktuálne dianie vykazuje znaky trestných činov proti republike. Iné podrobnosti pre prebiehajúce vyšetrovanie polícia odmietla poskytnúť.

Predseda Senátu Miloš Vystrčil v pondelok (18. 10.) uviedol, že podľa Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) nie je prezident Zeman schopný vykonávať žiadne pracovné povinnosti. Informovala o tom agentúra ČTK.

O tomto stanovisku nemocnice podľa neho vedel od 13. októbra vedúci prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář, ktorý napriek tomu o deň neskôr sprostredkoval v nemocničnej izbe stretnutie Zemana s predsedom Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom pre podpis rozhodnutia o zasadnutí snemovne.

Odstúpenie z funkcie

V súvislosti s počínaním Mynářa ho premiér Andrej Babiš vyzval k odstúpeniu z pozície šéfa prezidentskej kancelárie. „Celá situácia, ktorá tu vznikla, je neadekvátna a neprijateľná aktivita kancelára Mynářa, a preto by bolo najlepšie, keby okamžite rezignoval na svoju funkciu. To, čo spravil, je absolútne neprijateľné,“ uviedol premiér na twitteri.

Ak tak neučiní sám, Babiš je pripravený po aktivácii ústavného článku 66 spraviť prípadné personálne zmeny sám.

Podobne sa vyjadril aj líder koalície SPOLU a predseda ODS Petr Fiala, ktorý bude pravdepodobným budúcom premiérom. „Sme vo vážnej a neudržateľnej situácii, musíme z nej nájsť dôstojnú cestu a vrátiť dôveru v základné funkcie a inštitúcie štátu,“ uviedol Fiala.

Článok 66 ústavy rieši situáciu, keď sa krajina ocitne bez prezidenta, prípadne prezident nie je schopný vykonávať úrad a dohodnú sa na tom obe komory parlamentu. Časť právomocí hlavy štátu si rozdelia premiér a predseda snemovne.

Spravodajská stanica ČT24 uvádza, že v utorok dopoludnia sa pre prezidentovu indispozíciu má zísť senátna ústavná komisia, ktorá preberie možnosti prevodu prezidentských právomocí na predsedu vlády a predsedu snemovne.

Zástupcovia Senátu sa potom popoludní stretnú s predstaviteľmi strán a hnutí, ktoré uspeli v nedávnych voľbách do snemovne, aby prerokovali ďalší postup.

Zemanov zdravotný stav

Hrad čelí dlhodobej kritike v súvislosti s informovaním o prezidentovom zdravotnom stave. Zemanova manželka vo štvrtok (14. 10.) informovala, že prezident podstupuje liečbu, ktorá si vyžaduje čas. Médiá požiadala o trpezlivosť a potrebný čas, aby mal možnosť nabrať silu. Špekulácie o zdravotnom stave označila za minimálne neetické.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet