Na hlavný obsah

Česká polícia preveruje dianie okolo prezidenta Zemana v súvislosti s hospitalizáciou

Policajti sa zaoberajú dvomi kauzami.

Česká polícia preveruje dianie okolo prezidenta Zemana v súvislosti s hospitalizáciou
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR

Českí policajti z Národnej centrály proti organizovanému (NCOZ) začali preverovať ľudí v okolí prezidenta Miloša Zemana v dvoch samostatných kauzách, informovali v stredu (27. 10.) servery Aktuálně.cz a Respekt.cz.

Detektívi pod dozorom Okresného štátneho zastupiteľstva v Rakovniciach podľa portálov preverujú, či v Lánoch prezidentovi ľudia nespáchali trestný čin neposkytnutia pomoci. Štátne zastupiteľstvo v Prahe VI dozoruje preverovanie možného falšovania a prisvojenia právomoci úradnej osoby. V obidvoch prípadoch páchateľom hrozia dva roky odňatia slobody.

Polícia začatím trestného konania reaguje na sériu trestných oznámení, ktoré boli štátnym zástupcom doručené v ostatných dňoch. „Teraz prebieha prvotná fáza prípravného konania označená ako preverovanie. Zmyslom je objasnenie a preverenie skutočností, ktoré môžu nasvedčovať tomu, že mohol byť spáchaný trestný čin,“ potvrdil hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe Aleš Cimbala. Žalobcovia podriadeného úradu v rovnakej pražskej časti sa vecou zaoberajú.

Hospitalizovali ho deň po voľbách

Zeman je hospitalizovaný na klinike anestézie, resuscitácie a intenzívnej medicíny Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe. Sanitka ho do nemocnice priviezla v nedeľu 10. októbra zo zámku v Lánoch, kde ho pred tým navštívil premiér Andrej Babiš.

Počas hospitalizácie prezident rozhodol o zvolaní zasadania novej Snemovne na 8. novembra. Žalobcovia v Prahe VI podľa portálov preverujú, či sa okolie prezidenta nedopustilo falšovania jeho podpisu na dokumente, a tým aj prisvojenia právomocí prezidentského úradu.

Vedúci prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář ale minulý štvrtok (21. 10.) zverejnil video, na ktorom Zeman podpisuje dokument v nemocnici. Uviedol, že prezident ho poveril prípravou listiny o zvolaní Snemovne ešte pred svojou hospitalizáciou.

Možné podozrenie z neposkytnutia pomoci sa týka ešte obdobia pred Zemanovou hospitalizáciou, keď bol prezident v Lánoch. Preto prípad dozorujú žalobcovia z Rakovníka.

„Časť oznámení týkajúcich sa podozrenia zo spáchania prečinu neposkytnutia pomoci bola postúpená policajnému orgánu, aby ju preveril. Trestné konanie je v tejto fáze neverejné, takže ďalšie informácie momentálne nebudem poskytovať,“ povedal pre pre uvedené portály okresný štátny zástupca Lukáš Hossinger.

Podľa prezidentovho ošetrujúceho lekára a riaditeľa ÚVN Miroslava Zavorala je Zeman hospitalizovaný z dôvodu komplikácií sprevádzajúcich Zemanovo chronické ochorenie. Pražský hrad pred prevozom prezidenta do nemocnice opakovane odmietal, že Zeman má vážne zdravotné ťažkosti.

Predseda Senátu Miloš Vystrčil týždeň po hospitalizácii na základe informácií z ÚVN oznámil, že Zeman nie je momentálne zo zdravotných príčin schopný vykonávať žiadne pracovné povinnosti. Politici preto začali riešiť možný presun právomocí hlavy štátu na premiéra Andreja Babiša a predsedu Snemovne Radka Vondráčka podľa článku 66 Ústavy Českej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet