Na hlavný obsah

České voľby: Po sčítaní 80 percent okrskov majú Spolu a Piráti/STAN parlamentnú väčšinu

Hnutie ANO je stále vo vedení.

České voľby: Po sčítaní 80 percent okrskov majú Spolu a Piráti/STAN parlamentnú väčšinu
Na snímke český premiér Andrej Babiš pri voľbách. Foto: TASR/AP

Po sčítané 80 percent okrskov v českých parlamentných voľbách je vo vedení hnutie premiéra Andreja Babiša ANO so ziskom takmer 29 percent. Na druhej priečke je koalícia Spolu s takmer 26 percentami, Piráti/STAN získali 14,5 percenta, čo znamená, že tieto koalície by mali v novej snemovni väčšinu.

Do parlamentu by sa dostala ešte SPD Tomia Okamuru so ziskom 10,2 percenta. Mimo poslaneckú snemovňu sa ocitajú ČSSD s 4,8 percentami a Prísaha s 4,76 percentami. Po prvý raz v histórii mimo parlament miery aj komunistická strana, ktorá zatiaľ nezískala ani 4 percentá. Volebná účasť je na úrovni 64,6 percenta.

Šéf ČSSD Jan Hamáček už potvrdil, že ak sa jeho strana nedostane do parlamentu, skončí ako jej predseda. „Kresla sa rozhodne držať nebudem,“ povedal s tým, že by napriek tomu zostal v politike ako radový člen ČSSD. „Je to strana môjho srdca,“ vyhlásil.

Líder koalície Piráti a Starostovia Ivan Bartoš po príchode do jej volebného štábu vyjadril presvedčenie, že demokratická opozícia uspeje a jeho subjekt bude zostavovať vládu s koalíciou SPOLU. „Budeme spolu rokovať ešte dnes,“ povedal novinárom.

Hnutie ANO v priebehu sčítania postupne mierne klesá. „Ak ANO získa okolo 28 percent, bol by to veľký úspech,“ povedala ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová. Spoluprácu si dokáže predstaviť s akoukoľvek zvolenou stranou.

SPD za hlavnú podmienku pre prípadný vstup do vlády s ANO považuje zákon o referende, ktorý by umožnil hlasovať o vystúpení alebo zotrvaní Českej republiky v Európskej únii, uviedol podpredseda strany Radim Fiala. Zopakoval tiež, že SPD vopred vylučuje spoluprácu s koalíciou Pirátov a Starostov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet