Zatiaľ čo ceny väčšiny potravín stúpajú, bravčové mäso je lacnejšie ako pred rokom. Za kilogram bravčového pleca, stehna či karé sme vlani zaplatili asi o 30 centov viac ako teraz. To, čo teší spotrebiteľov, spôsobuje problémy chovateľom.
Na jednej ošípanej prichádzajú asi o 25 eur. Ak sa to nezmení, hrozí, že chovy skrachujú.
Za nižšie ceny bravčoviny môže africký mor ošípaných a prebytky napríklad v Nemecku, ktoré nemôže ošípané vyvážať do Ázie. Ceny klesajú aj na pultoch, kde prevláda zahraničné mäso.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
Čo sa pozdáva spotrebiteľom, spôsobuje problémy chovateľom. Pre klesajúce ceny im rastú straty a hrozí, že s chovom skončia.
„Ako hlavnú príčinu nižšej cenovej konkurencieschopnosti slovenského mäsa a mäsových výrobkov už dlhodobo vnímame nedostatočnú podporu potravinárskeho sektora,“ uviedla Eva Forrai, riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Producenti by zároveň potrebovali ceny ešte zvýšiť. Spotrebitelia by sa pritom nemali orientovať len podľa nich. Aj výskum zväzu chovateľov potvrdil, že spomedzi vzoriek zo 7 štátov je nákup domáceho mäsa najekonomickejší.