Na hlavný obsah

Ďalší samit NATO sa bude konať v lete budúceho roka v Madride

Opäť sa zameria aj na hrozbu Ruska a Číny.

Ďalší samit NATO sa bude konať v lete budúceho roka v Madride
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Najbližší samit Severoatlantickej aliancie sa uskutoční koncom júna budúceho roka v Madride. Po spoločnom rokovaní to v piatok (8. 10.) oznámili španielsky premiér Pedro Sánchez a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Jedným z hlavných cieľov samitu podľa nich bude „posilnenie jednoty“, a to aj vzhľadom na nedávny rozkol spôsobený uzatvorením paktu medzi Spojenými štátmi, Spojeným kráľovstvom a Austráliou (AUKUS), ktorý Francúzsko pripravil o austrálsky kontrakt na nákup ponoriek.

„Pozorujeme väčšie strategické súperenie, agresívnejšie správanie Ruska a Číny, ktoré svoju ekonomickú a vojenskú moc využívajú na zastrašovanie iných,“ uviedol Stoltenberg. Úlohou predstaviteľov aliančných krajín bude preto na stretnutí 29. – 30. júna 2022 revízia stratégie NATO prijatej v roku 2010.

Španielsky premiér zdôraznil, že samit bude príležitosťou „zabezpečiť a posilniť jednotu a súdržnosť“ vo vnútri aliancie. Podľa agentúry AFP jeho vyjadrenie odkazuje na sváry medzi členmi NATO, vyvolané septembrovým uzavretím paktu AUKUS.

Hlasná kritika zaznievala najmä z Francúzska, ktoré preto prišlo o zmluvu na výrobu konvenčných ponoriek v hodnote 40 miliárd dolárov (cca 34,3 mld. eur), ktorú predtým uzavrelo s Austráliou.

Na tohtoročnom júnovom samite v Bruseli sa lídri tridsiatky štátov dohodli na nových strategických prioritách NATO do roku 2030, samit v Madride má stratégiu definitívne potvrdiť. Jej hlavnými bodmi je postup proti narastajúcej ruskej hrozbe, reakcia na vzostup Číny a klimatickú zmenu a tiež záväzok na zvyšovanie výdavkov na obranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet