Na hlavný obsah

Afganské deti zomierajú na podvýživu, píše AFP

Humanitárnu krízu prehĺbilo ovládnutie krajiny Talibanom.

Afganské deti zomierajú na podvýživu, píše AFP
Vysídlené afganské dievčatá sa hrajú pred dočasným domovom v Kábule. Foto: TASR/AP

Deti v Afganistane zomierajú od hladu, uviedli v sobotu (2. 10.) pre AFP miestne aj medzinárodné zdroje. „V provincii Ghór zomrelo v nemocnici na následky podvýživy za posledných šesť mesiacov najmenej 17 detí,“ povedal šéf provinčného zdravotníckeho úradu mula Mohamed Ahmádí s tým, že stovkám detí v strednom Afganistane hrozí hladomor.

Hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) v Afganistane pre AFP nevedel potvrdiť počet obetí v Ghóre, obáva sa však, že v krajine trpí „veľa detí“.

Sieť kontaktov, pomocou ktorej UNICEF monitoruje situáciu, v Afganistane narušili, a preto sa agentúra podľa hovorcu musí spoliehať na neoficiálne informácie. „Uvedomujeme si však, že sme na pokraji alebo už uprostred katastrofy,“ dodal.

Humanitárnu krízu v Afganistane prehĺbilo v polovici augusta stiahnutie amerických vojakov a následné ovládnutie krajiny fundamentalistickým hnutím Taliban, pripomína AFP.

Existujúce problémy ako sucho, prudký rast cien potravín a straty pracovných miest ešte znásobilo takmer úplne zastavenie toku humanitárnej pomoci zo zahraničia, analyzuje AFP.

OSN očakáva, že do konca roka bude milión afganských detí potrebovať zdravotnú starostlivosť v dôsledku „akútnej vážnej podvýživy“, pričom ďalšieho 3,3 milióna bude trpieť akútnou podvýživou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet