Na hlavný obsah

Diaľničiari otvoria časť prešovského obchvatu aj s novým tunelom

Výstavba stála takmer 360 miliónov eur.

Diaľničiari otvoria časť prešovského obchvatu aj s novým tunelom
Výstavba diaľničného úseku D1 Prešov západ – Prešov juh, ktorého súčasťou bude aj dvojrúrový diaľničný Tunel Prešov. Foto: TASR

Od 28. októbra bude do ostrej prevádzky uvedený úsek diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh spolu s novým tunelom Prešov. Informovala o tom Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na sociálnej sieti v utorok (12. 10.).

„Tunel je vybavený špičkovou, modernou technológiou. Naši tuneloví operátori budú nonstop dohliadať na to, aby bol prejazd úsekom bezproblémový. Simulovaným požiarom v tuneli sme preverili súčinnosť a akcieschopnosť našich operátorov, tunelových špecialistov a všetkých zložiek Integrovaného záchranného systému,“ uviedla NDS.

Úsek D1 Prešov, západ – Prešov, juh má dĺžku 7,87 kilometra. Akceptovaná zmluvná hodnota bez dane z pridanej hodnoty (DPH) je podľa webovej stránky NDS takmer 360 miliónov eur. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou (EÚ).

Zhotoviteľom stavby je združenie stavebných spoločností Eurovia, Doprastav a Metrostav.

Diaľnica D1 bude tvoriť „západný“ obchvat mesta Prešov a rýchlostná cesta R4 bude tvoriť „severný“ obchvat mesta Prešov. Tieto komunikácie sú navzájom prepojené v druhej budovanej mimoúrovňovej križovatke Prešov-západ, pričom jednou z funkcií je previesť predovšetkým tranzitnú dopravu mimo obývaného územia mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny