Na hlavný obsah

Do roku 2030 by mala okolo Zeme krúžiť komerčná vesmírna stanica

Využívať sa bude na filmovanie, výskum, ale aj ako hotel.

Do roku 2030 by mala okolo Zeme krúžiť komerčná vesmírna stanica
Miliardár Jeff Bezos a kapsula kozmickej lode New Shepard. Foto: ČTK/ZUMA

Komerčnú vesmírnu stanicu sa chystá do konca desaťročia vypustiť súkromná americká kozmická spoločnosť Blue Origin, ktorú vlastní zakladateľ internetového predajcu Amazon Jeff Bezos.

Na oznámenie podniku v utorok (26. 10.) upozornil spravodajský server BBC. Zverejnený propagačný materiál uvádza, že komerčne zameraná stanica Orbital Reef bude môcť hostiť až desať ľudí.

Filmy, výskum aj hotel

Na výstavbe stanice bude Blue Origin spolupracovať so spoločnosťami Sierra Space a Boeing. Vesmírna stanica s rozlohou takmer 3 000 metrov štvorcových poskytne zákazníkom ideálne miesto na „nakrúcanie filmov v stave beztiaže“ alebo „vykonávanie špičkového výskumu“. Jej súčasťou bude aj „vesmírny hotel“.

Vedenie spoločností Blue Origin a Sierra Space odmietli uviesť odhad nákladov na stavbu. Zdá sa, že projekt má zabezpečené veľké financovanie od Bezosa, napísala BBC.

Druhý najbohatší muž sveta sa predtým zaviazal, že na Blue Origin bude dávať jednu miliardu dolárov ročne.

Medzinárodná vesmírna stanica už dosluhuje

Oznámenie zaznelo v čase, keď americká vesmírna agentúra NASA hľadá návrhy na náhradu 20 rokov starej Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Jej financovanie je síce garantované najmenej do roku 2030, ale stanica bezodkladne potrebuje opravy. Ruskí predstavitelia už skôr varovali, že ich kozmonauti pravdepodobne stanicu opustia do roku 2025 z obavy, že by zastarané vybavenie mohlo vyvolať vážnu nehodu.

NASA začiatkom tohto roka oznámila, že plánuje udeliť súkromným vesmírnym spoločnostiam zákazky za 400 miliónov dolárov, ktoré by agentúre pomohli starnúcu základňu nahradiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet