Na hlavný obsah

Do USA budú môcť od novembra vycestovať zaočkovaní cudzinci

Skončí sa tak zhruba rok a pol trvajúce obdobie.

Do USA budú môcť od novembra vycestovať zaočkovaní cudzinci
Na ilustračnej snímke lietadlo aerolínie Delta Airlines. Foto: TASR/AP

Aktuálne pandemické obmedzenia pre cesty do USA z krajín Európskej únie a ďalších štátov prestanú platiť 8. novembra, oznámil v piatok (15. 10.) Biely dom. Namiesto doterajšieho zákazu väčšiny ciest z vybraných regiónov zavádza USA ako podmienku pre vstup kompletné očkovanie proti covidu-19 v kombinácii s negatívnym testom.

Prechod na nový režim oznámila americká vláda 20. septembra, avšak presný termín zmeny vtedy neuviedla. Zavedením nového systému sa skončí asi rok a pol trvajúce obdobie, keď mohli z niektorých krajín na americké územie pricestovať len Američania či ľudia so závažným dôvodom pre svoju cestu.

Zákaz „zvyšných“ návštev sa podľa agentúry Reuters aktuálne vzťahuje na 33 krajín vrátane väčšiny Európy, ale aj Číny, Indie a Brazílie.

„Nová cestovná politika Spojených štátov, ktorá si vyžaduje očkovanie od zahraničných občanov cestujúcich do USA, sa začne 8. 11. Táto politika je vedená verejným zdravím, je prísna a konzistentná,“ uviedol na twitteri hovorca Bieleho domu Kevin Absoz.

Doplnil, že termín sa vzťahuje nielen na leteckú dopravu, ale aj na avizované ukončenie reštrikcií na pozemných hraniciach s Kanadou a Mexikom, kde platí obmedzenie na nevyhnutne nutné cesty už skoro 19 mesiacov.

Pri letoch do USA budú musieť cudzinci podľa skoršieho oznámenia ukazovať potvrdenie o zaočkovaní a k tomu negatívny výsledok testu z posledných troch dní. Po prílete následne nebudú musieť absolvovať karanténu.

Pre Američanov vracajúcich sa do vlasti sa naopak pravidlá pravdepodobne sprísnia. Vláda v septembri oznámila, že plánuje pre tých neočkovaných zaviesť povinné testovanie na koronavirus tesne pred odletom aj po pristátí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet