Na hlavný obsah

Dohromady ju dal inzerát. Metallica je na scéne už 40 rokov

Predala desiatky miliónov albumov.

Dohromady ju dal inzerát. Metallica je na scéne už 40 rokov
Foto z noncertu Metallicy, v popredí líder kapely James Hetfield. Foto: TASR/AP

Americká skupina Metallica patrí medzi „veľkú štvorku“ hudobného štýlu thrash metal, ktorý je oveľa rýchlejšou odnožou heavy metalu. Skupinu založili pred 40 rokmi – 28. 10. 1981 v Los Angeles gitarista a spevák James Hetfield a bubeník Lars Ulrich, ktorí sú v kapele dodnes.

Už o niekoľko rokov neskôr skupina zaujala albumami Ride the Lightning (1984) a Master of Puppets z roku (1986). Druhý z nich sa stal prvým metalovým albumom, ktorý zaradila americká Kongresová knižnica do Národného registra nahrávok.

Medzi hudobné superhviezdy potom katapultovala kapelu platňa Metallica (Čierny album) z roku 1991, ktorá sa priblížila aj strednému prúdu.

Mohli sa volať aj Metal Mania

Kapelu založil Američan dánskeho pôvodu Lars Ulrich v októbri 1981. Jej sídlom sa stalo Los Angeles. „Bubeník hľadá na jamovanie ďalších metalových hudobníkov,“ písalo sa v inzeráte tamojšieho denníka The Recycler.

Vtedy 18-ročný Ulrich sa vďaka inzerátu stretol s gitaristom a spevákom Jamesom Hetfieldom. Práve na týchto dvoch hlavných pilieroch stojí metalové monštrum, ktoré doteraz predalo viac ako 130 miliónov albumov.

Názov vnukol Ulrichovi jeho priateľ Ron Quintana, ktorý sa ho opýtal, ako by sa mal volať Quintanom vydávaný hudobný magazín. Mal dva návrhy – Metal Mania a Metallica. Ulrich odporučil svojmu priateľovi Metal Maniu a Metallicu si nechal pre svoju kapelu.

V zostave doplnenej o gitaristu Kirka Hammetta a basgitaristu Cliffa Burtona nahrala Metallica debutový album Kill’em All (1983) plný rýchleho a agresívneho thrash metalu.

Ešte väčší ohlas zožala o rok neskôr platňa Ride the Lightning a celé extrémne úspešné obdobie korunovala kapela albumom Master of Puppets (1986). Na ňom sa naplno prejavil originálny štýl Metallicy plný častých zmien tempa, technických solí a melodiky.

Po tragédii sa všetko zmenilo

Euforické obdobie skupiny, ktorá od začiatku intenzívne pracovala na svojej prezývke „Alcoholica“, sa však skončilo tragédiou. Počas turné vo Švédsku v roku 1986 havaroval autobus skupiny a Cliff Burton kolíziu neprežil.

Zvyšné trio síce čoskoro doplnil Jason Newsted, s Burtonom ale odišla časť Metallicy. Medziľudské vzťahy v skupine už nikdy neboli podľa neskorších výpovedí členov kapely také ako na začiatku.

Po dvojročnej pauze vznikol album …And Justice for All (1988), na ktorom už komplikovaný štýl Metallicy pôsobil chladne a chýbala mu živočíšna dravosť.

Risk je zisk

Metallica sa tak ocitla na križovatke. Našťastie sa Hetfield s Ulrichom nebáli zariskovať a najali úspešného producenta Boba Rocka (Bon Jovi či Aerosmith).

Výsledkom bola prekvapivo „pesničková“ platňa Metallica (1991), ktorá je známejšia pod názvom Čierny album, s hitmi ako Nothing Else Matters alebo The Unforgiven. „Bola to naša zlomová platňa. Predovšetkým preto, že sme sa rozhodli všetko zjednodušiť,“ povedal Ulrich. Riskantný krok sa vyplatil aj komerčne – predalo sa okolo 25 miliónov kópií albumu.

Ďalšie platne Load (1996) a Reload (1997) však priniesli čiastočné rozčarovanie. Nový imidž ostrihaných hudobníkov len potvrdil, že divoká trashmetalová jazda sa pomaly zmenila na pokojnú plavbu v rockovom strednom prúde. „Ako sa z Metallicy stával čoraz väčší stroj, pomaly sme zabúdali na priateľstvo a starali sa každý sám o seba,“ spomínal Hetfield.

Pokazený imidž a potláčaný hnev

Kapela si nepolepšila ani svojím víťazným sporom so spoločnosťou Napster týkajúcim sa ilegálne sťahovanej hudby z internetu. Imidž nafúkaných zbohatlíkov, ktorí kašlú na fanúšikov a ide im len o peniaze, ostal Metallice na dlhý čas.

Tvorivý útlm a nahromadené osobné animozity potom vyvrcholili pri príprave novej platne. Už začiatkom roku 2001 odišiel Jason Newsted, ktorý zle niesol svoje podradné postavenie.

Explózia dlho potláčaného hnevu medzi Ulrichom a Hetfieldom potom skončila Hetfieldovým zabuchnutím dverami a odchodom na protialkoholické liečenie, čo sa potom niekoľkokrát opakovalo.

Nová éra

Po takmer roku sa ale Hetfield vrátil a skupina začala pracovať na albume St. Anger (2003), ktorý šokoval fanúšikov svojou tvrdosťou, surovosťou a neučesaným „garážovým“ zvukom. Hoci album nebol veľmi komerčne úspešný, pre Metallicu znamenal začiatok novej cesty.

Ku trojici muzikantov sa pripojil Robert Trujillo, ktorý predtým pôsobil u Ozzyho Osbournea a v skupine Suicidal Tendancies, a monštruózny stroj s názvom Metallica sa dal s novou energiou opäť do pohybu. Dôkazom bol úspech albumu Death Magnetic (2008).

Zatiaľ poslednú, desiatu štúdiovku vydala Metallica v roku 2016 (Hardwired… to Self-Destruct). V roku 2011 vydala skupina spoločne s gitaristom a spevákom Louom Reedom veľmi rozporuplne prijatý album Lulu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet