Na hlavný obsah

Donald Tusk sa oficiálne stal lídrom najväčšej opozičnej poľskej strany

Ide o jedného z najúspešnejších politikov krajiny.

Donald Tusk sa oficiálne stal lídrom najväčšej opozičnej poľskej strany
Na snímke Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Bývalého šéfa Európskej rady Donalda Tuska v sobotu (23. 10.) oficiálne zvolili za predsedu najväčšej opozičnej poľskej strany Občianska platforma (PO). V nedeľu (24. 10.) to oznámila volebná komisárka PO Dorota Niedzielová, informovala agentúra PAP.

„Potvrdzujem, že kandidát Donald Tusk získal potrebné množstvo hlasov a bol zvolený za predsedu Občianskej platformy,“ uviedla Niedzielová.

Tusk bol jediným kandidátom na tento post. Podľa Niedzielovej získal pri straníckom hlasovaní 97,4 percenta hlasov od členov PO.

Tusk sa postavil na čelo PO, ktorej je spoluzakladateľom, už 3. júla, keď z postu predsedu tejto strany odstúpil Borys Budka. V tomto čase Tusk zároveň oznámil, že sa rozhodol vrátiť do poľskej politiky, pretože PO je podľa neho „tímom absolútne špeciálnych ľudí“.

Donald Tusk (64) je podľa agentúra PAP jedným z najúspešnejších poľských politikov. Tusk bol v rokoch 2007 až 2014 poľským premiérom a po odchode z poľskej politiky sa stal šéfom Európskej rady a neskôr aj predsedom Európskej ľudovej strany (EPP). Počas svojho pôsobenia vo funkcii predsedu Európskej rady v rokoch 2014 až 2019 riešil migračnú krízu, ekonomickú krízu v Grécku, ale aj rokovania o brexite.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet