Na hlavný obsah

Dostupnosť legálnych interrupcií na Slovensku je nízka

Asi tretina skúmaných zariadení interrupcie nevykonáva.

Dostupnosť bezpečných a legálnych interrupcií na Slovensku je nízka. Hovorí o tom prieskum mimovládnej organizácie Možnosť voľby. Zo 70 mapovaných nemocníc neposkytuje legálnu interrupciu takmer jedna tretina z nich. V niektorých prípadoch musia ženy cestovať 100 kilometrov.

Podľa štúdie mimovládnej organizácie Možnosť voľby poskytnúť legálnu interrupciu na žiadosť ženy odmieta 24 zo 70 štátnych aj neštátnych zdravotníckych zariadení.

Na Slovensku sme momentálne v situácii, kedy ženy majú reálny problém dostať sa k interrupcii. Čo je veľmi alarmujúce, je, že dostupnosť interrupcií je výrazným spôsobom ovplyvnená odmietaním poskytnúť interrupciu, pričom to robia celé inštitúcie,“ uviedla Adriana Mesochoristová z organizácie Možnosť voľby.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Štvrtina opýtaných nemocníc interrupcie nevykonáva, pretože sa odvoláva na výhradu vo svedomí. Interrupcie nerobia od roku 2019 napríklad ani v Brezne.

„Dôvodom tohto rozhodnutia bola výhrada vo svedomí s výkonom interrupcií zo strany niektorých našich zdravotníckych pracovníkov, medzi inými i samotnej primárky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, ktorá po odbornej stránke zodpovedá za chod a smerovanie celého oddelenia. Vedenie nemocnice túto skutočnosť akceptovalo,“ píše sa v stanovisku nemocnice s poliklinikou v Brezne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko