Na hlavný obsah

Vyššie ceny lístkov na vlak a diaľničných známok? Rezort dopravy pripustil zdražovanie

V koalícii zatiaľ dohoda nie je.

Vyššie ceny lístkov na vlak a diaľničných známok? Rezort dopravy pripustil zdražovanie
Na ilustračnej snímke vlaková súprava ZSSK. Foto: TASR

Za cestu vlakom či po diaľnici si možno ľudia už čoskoro priplatia. Pripustil to minister dopravy Andrej Doležal (nom. OĽANO) s tým, že drahšie lístky v železničnej doprave budú iba na stanici a na internete zostanú bez zmien.

Dôchodcovia a študenti by mali aj naďalej jazdiť zadarmo. Odborník na dopravu pripisuje chybu zanedbávaniu postupného zvyšovania cien či vlakom zadarmo, ktoré sa pod nelichotivý efekt rastu cien podpisujú. Téme sa venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Ako prvý na šéfa dopravy reagoval líder Smeru-SD Robert Fico. Jeho výroky označil za necitlivé a nepremyslené. „To musí byť predmetom rozhovorov vo vnútri vládnej koalícii. Bude to vyžadovať nejakú mieru spolupráce aj obhajoby. Nemôže to tak byť, že jeden predstaviteľ vládnej koalície povie, že sme proti zdražovaniu a druhý bude zdražovať. To tak nejde,“ zdôraznil Fico.

Práve strana Smer-SD v roku 2014 zaviedla cestovanie vlakmi zadarmo pre študentov a dôchodcov. Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského si bezplatné cestovanie vyberá svoju daň. „Tak dôjdeme k takému riešeniu, že politici jednoducho musia nejakým spôsobom výslednú cenu zmeniť, a to je veľmi nepopulárne. Je to dôsledok nedobrej roboty niekoľko období predtým,“ vysvetlil.

Rezort dopravy hovorí, že zdražovanie cestovného lístka by sa mohlo dotknúť iba tých, ktorí ich nakupujú pri okienkach na stanici. Šumy o zvyšovaní cien pripustil aj predseda parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).

„Keď už zdražovať, tak to, s čím má železnica najväčšie náklady, a to je práve predávanie na staniciach, manipulácia s fyzickými lístkami a preberanie hotovosti. Tam to dáva určitú logiku,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Kupovanie lístkov cez internet dokáže podľa Drahovského znížiť náklady. „Akonáhle niekto chodí a kupuje to fyzicky, tak musíte mať výdajné miesto … Je tam väčší náklad, preto za fyzické vybavenie je predpoklad, že manipulačný poplatok, tak ako ho zaviedli banky, je namieste,“ dodal.

Návrhy ministra dopravy na zvýšenie cien cestovných lístkov a diaľničných známok však neodsúhlasila koaličná rada. Téma podľa Doležala tak zostáva otvorená a má byť ešte súčasťou diskusií o štátnom rozpočte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko