Na hlavný obsah

Dva roky nosil okolo krku pneumatiku. Jeleňovi v Colorade pomohli pracovníci parku

Pri vyslobodzovaní prišiel o parožie.

Jeleňa, ktorý dva roky blúdil po kopcoch amerického štátu Colorado s pneumatikou okolo krku, konečne vyslobodili. Oznámili to ochrancovia prírody. Do pneumatiky sa postupom času dostala hlina a ihličie a pre zhruba 270 kilogramov ťažkého jeleňa wapiti to znamenalo nosiť 16 kilogramov váhy navyše. Odstránenie nechceného náhrdelníka tak zrejme zvieraťu veľmi uľavilo.

Štvorročného samca záťaže zbavili až na štvrtý pokus. Spozorovali ho v sobotu (9. 10.) večer juhozápadne od Denveru, následne mu pracovníci prírodného parku podali upokojujúce látky.

Pôvodným plánom bolo pneumatiku odrezať. Žiaľ, nešlo to, lebo mala oceľovú pätku. Pracovníci parku preto odstránili jeleňovi parožie, aby mu mohli pneumatiku pretiahnuť cez hlavu.

„Radšej by sme pneumatiku odrezali a nechali mu parožie v čase ruje,“ uviedol v pondelkovom (11. 10.) vyhlásení Scott Murdoch zo správy coloradských parkov. Po odstránení pneumatiky bol jeleň podľa Murdocha v prekvapivo dobrom stave. „Vlastne ma šokovalo, ako dobre na tom bol,“ poznamenal.

Ochrancovia prírody si prvýkrát jeleňa s pneumatikou okolo krku všimli v júli 2019, keď sčítali zver. Neskôr naňho narazili ešte niekoľkokrát medzi okresmi Park a Jefferson. Na dlhé mesiace potom jeleň väčšinou v zime zmizol. Predchádzajúce pokusy zvieraťu podať sedatíva zlyhali, keďže sa správcom parku nepodarilo k jeleňovi dostatočne priblížiť aj preto, že v okolí boli ďalšie jelene. To sa však podľa Murdocha vďaka obdobiu ruje zmenilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet