Na hlavný obsah

Nárast prípadov chrípky počas pandémie covidu by mohol mať vážne dôsledky

Ohrození sú najmä starší ľudia.

Nárast prípadov chrípky počas pandémie covidu by mohol mať vážne dôsledky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AFP

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vydalo v utorok (26. 10.) varovanie pred hrozbou vážnej chrípkovej sezóny.

Hoci šírenie chrípkového vírusu je v štátoch Európskej únie stále nízke, v Chorvátsku zaznamenali zvýšenú cirkuláciu vírusu nezvyčajne skoro. ECDC sa tiež obáva súbehu epidémie chrípky a covidu.

Najčastejšie nahlasovaným subtypom vírusu chrípky v EÚ je variant A(H3N2), ktorý spôsobuje komplikácie predovšetkým starším ľuďom a proti ktorému je očkovanie pomerne málo účinné. Stredisko ECDC zároveň upozorňuje, že epidémia chrípky môže v rozličných európskych krajinách vypuknúť v rôznom čase.

„Skoré zachytenie typu A naznačuje, že nadchádzajúca chrípková sezóna by mohla byť vážna. Teraz však nikto nedokáže s presnosťou povedať, ako bude chrípková sezóna vyzerať,“ uviedla hlavná expertka ECDC na chrípku Pasi Penttinenová.

„Prudký nárast chrípkových infekcií počas prebiehajúcej pandémie covidu by mohol mať vážne dôsledky pre starších a ľudí s oslabenou imunitou. Zdravotníctvu už teraz vyťaženému pandémiou covidu by tak pribudla ďalšia záťaž,“ povedala Penttinenová. Vyzvala preto na ochranu ohrozených skupín.

Ako pripomína ECDC, v Európe počas minulej sezóny zaznamenali 99-percentný pokles prípadov chrípky. Počas zvyčajného vrcholu sezóny bolo približne toľko prípadov, koľko býva obvykle mimo sezóny. Penttinenová si to vysvetľuje tým, že „fyzický odstup a hygiena dokážu účinne oslabiť šírenie chrípky“. Zároveň vyzvala na očkovanie proti koronavírusu i chrípke, osobitne zdravotníkov a opatrovateľský personál.

Podľa ECDC sa každoročne nakazí chrípkou približne pätina populácie, pričom každý štvrtý infikovaný má aj príznaky ochorenia. Najviac ohrozenými sú starší ľudia, tehotné ženy a osoby trpiace chronickými ochoreniami – napríklad chorobami dýchacích ciest, srdcovocievnymi ochoreniami, cukrovkou či oslabenou imunitou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet