Na hlavný obsah

Eurokomisia bude chrániť dodržiavanie práv EÚ, Poľsku hrozia sankcie

Poľský ústavný súd spochybnil nadradenosť európskeho práva.

Eurokomisia bude chrániť dodržiavanie práv EÚ, Poľsku hrozia sankcie
Protest proti rozhodnutiu poľského ústavného súdu, ktorým spochybnil nadradenosť práva EU nad poľskými zákonmi. Foto: ČTK/AP

Európska komisia (EK) využije všetky prostriedky, aby ochránila dodržiavanie princípov práva Európskej únie. V reakcii na štvrtkové (7. 10.) rozhodnutie poľského ústavného súdu o rozpore medzi poľským a únijným právom to povedal eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

EÚ zmluvy sú podľa neho nadradené národným zákonom a všetky krajiny sa musia podriadiť verdiktom súdu EÚ. Veľmi ostro na rozhodnutie poľskej justície reagovali zástupcovia najväčších skupín v Európskom parlamente, podľa ktorých sa Poľsko vydáva na cestu z európskeho bloku.

Poľský ústavný súd vo štvrtok po niekoľkých odkladoch rozhodol, že niektoré články základných zmlúv o EÚ odporujú poľskej ústave. Spochybnil tak nadradenosť práva EÚ nad tým poľským, s ktorou Varšava súhlasila pri svojom vstupe do Európskej únie v roku 2004.

„Sme veľmi pevní v otázke princípov a využijeme všetky dostupné prostriedky, aby sme ich ochránili,“ povedal novinárom Reynders. Kedy unijná exekutíva siahne k možným právnym krokom proti Poľsku, odmietol povedať. Nie je podľa neho jasné, kedy rozhodnutie nadobudne účinnosť.

Podpredsedníčka EK Věra Jourová uviedla, že musí verdikt najprv preštudovať, kým na neho zareaguje. Brusel má teoreticky možnosť začať s Varšavou konanie pre porušenie práva EÚ, čo môže po niekoľkých rokoch viesť k udeleniu pokuty. Poľsko však napríklad finančnú sankciu vymeranú za neuposlúchnutie verdiktu únijnej justície v českej žalobe na rozšírenie bane Turów ignoruje.

Hrozí „polexit“?

K ráznym krokom vyzvali únijnú exekutívu po poľskom rozhodnutí europoslanci, z ktorých väčšina dlhodobo kritizuje súčasné právne pomery v krajine.

„Vyhlásením, že zmluvy EÚ nie sú zlučiteľné s poľským právom, otvoril nezákonný poľský ústavný súd krajine cestu k polexitu,“ vyhlásil člen najpočetnejšej ľudovej frakcie v europarlamente Jeroen Lenaers.

Poľským predstaviteľom podľa neho nemožno veriť tvrdenie, že nechcú vyviesť krajinu z európskeho bloku, keď dlhodobo porušujú základné európske hodnoty.

Europarlamentný klub socialistov označil verdikt za naplnenie čierneho scenára a vyjadril obavy, že poľskí sudcovia rozhodujúci podľa únijného práva môžu teraz vo svojej krajine čeliť postihom.

Vyzval tiež Komisiu, aby okamžite voči Varšave využila nové pravidlo umožňujúce zastaviť únijné financovanie krajinám porušujúcim princípy právneho štátu. Reynders pripustil, že EK v najbližších týždňoch systém spustí.

Podľa frakcie liberálov je rozsudok ďalším krokom Poľska na ceste preč od EÚ a jej hodnôt a Brusel musí konať.

„Poľsko týmto rozsudkom dáva zbohom európskemu právnemu poriadku. Hneď ako nadobudne právoplatnosť, musia prísť finančné následky. Bez európskeho právneho poriadku nemôžu byť vyplácané európske dotácie,“ vyhlásil člen výboru pre kontrolu rozpočtu za frakciu zelených Daniel Freund.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet