Na hlavný obsah

EMA začala hodnotiť liek proti koronavírusu od spoločnosti Merck

Podľa štúdie znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia na polovicu.

EMA začala hodnotiť liek proti koronavírusu od spoločnosti Merck
Liek proti koronavírusu od spoločnosti Merck. Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) začala hodnotenie lieku proti koronavírusu od americkej farmaceutickej spoločnosti Merck & Co. Podľa výsledkov klinických testov zverejnených začiatkom mesiaca toto nové antivirotikum po nákaze koronavírusom znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia na polovicu.

Ak by EMA schválila použitie lieku molnupiravir, stal by sa prvým perorálnym liekom proti koronavírusu v Európskej únii (EÚ). Bol by aj prvým liekom na liečbu pacientov s miernym priebehom ochorenia, zatiaľ čo doterajšie lieky sú určené najmä ľuďom s ťažkým priebehom, uviedla agentúra Reuters.

„Pohodlný a relatívne lacný liek by sa mohol dostať k výrazne väčšiemu počtu rizikových pacientov s covidom v porovnaní s ťažkopádnou liečbou protilátkami, ktorá je momentálne aplikovaná,“ uvádzajú o antivirotiku molnupiravir s odvolaním sa na expertov noviny The New York Times.

Merck vyrába liek spoločne s firmou Ridgeback Biotherapeutics. O schválenie liečby ich prípravkom požiadali americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) 11. októbra. Panel expertov by mal liek hodnotiť v novembri.

Spoločnosť Merck už má zmluvu s americkou federálnou vládou na dodávku tabletiek na liečbu 1,7 milióna ľudí v celkovej hodnote 1,2 miliardy dolárov. Dodávateľskú zmluvu už Merck podpísal aj so Spojeným kráľostvom, Malajziou alebo Singapurom.

Merck je prvou firmou, ktorá prišla s výsledkami klinických testov u svojej antivírusovej pilulky, na podobných liekoch ale pracuje mnoho ďalších spoločností. Spoločnosť Pfizer nedávno začala klinické štúdie dvoch svojich antivirotík, na pilulkách proti koronavírusu pracujú tiež spoločnosti Atea Pharmaceuticals alebo švajčiarska firma Roche.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet