Na hlavný obsah

Envirofond brzdí výstavbu kanalizácii či vodovodov v obciach pre podozrenia na netransparentnosť

Peniaze dostali obce, ktoré ich dostať nemali, myslí si.

Envirofond brzdí výstavbu kanalizácii či vodovodov v obciach pre podozrenia na netransparentnosť
Na ilustračnej snímke vodovodné rúry. Foto: TASR

Slovenské obce dostali peniaze na výstavbu kanalizácií a vodovodov, no využiť ich nemôžu. Envirofond tvrdí, že dotácie poskytla ešte bývala vláda a to aj obciam, ktoré ich dostať nemali.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada Ministerstvo životného prostredia SR, aby spor čo najskôr vyriešilo, a umožnilo peniaze vyčerpať. Téme sa venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Obec Kravany je jednou z 26 obcí, ktoré od envirofondu dostali prostriedky v projekte takzvaných Veľkých vôd. Dva a pol milióna eur mala využiť na dokončenie kanalizácie. Envirofond má však podozrenie, že verejné obstarávanie bolo netransparentné.

Podľa obvinení fondu niektoré obce uzatvorili k zmluvám dodatky, ktoré boli v rozpore s legislatívou. Starosta obce Igor Gavalier to odmieta a hovorí, že zhotoviteľ projektu vyhral v riadnej súťaži.

„4,2 kilometra kanalizácie a čistička s technológiou , to je suma sumárum 4 milióny eur. Nám to už trvá 17 rokov. Oni s nami nekomunikujú už pol roka. Nemôžem zastaviť práce, keď nemám oficiálny list. Robíme, robíme a on nám nedovolí preplácať. Ja som bol 1,1 milióna dlžný dodávateľovi,“ vyjadril sa starosta pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podľa právnika Transparency International dochádza k plytvaniu verejných peňazí

Štrnásť obcí už s výstavbou začalo, zvyšných dvanásť, pravdepodobne, financie z celkového balíka 50 miliónov eur vôbec nevyužije. Právnik Transparency International Ján Ivančík upozorňuje, že takýmto spôsobom dochádza k plytvaniu verejnými zdrojmi. Peniaze sú teraz v akomsi vákuu, kde na ne envirofond už dosah nemá, ale obce ich investovať nedokážu.

„Obec nemá možnosti na to, aby dokázala vyplatiť peniaze bez súhlasu Envirofondu a tá sa dostáva do patovej situácie. Toto nie je úplne ideálne nastavenie. Malo by byť dobrým správaním zo strany Envirofondu, pokiaľ by v prípade zistených nedostatkov reflektoval tieto nedostatky ešte v čase, kým môže obec prijať nápravu,“ uviedol Ivančík.

Envirorezort obvinil zatiaľ dve obce

Ministerstvo životného prostredia obvinilo z neoprávneného čerpania dotácií zatiaľ dve obce, no má podozrenie, že je ich viac. Podpredseda ZMOS Radomír Brtáň žiada envirorezort, aby problém čo najskôr vyriešil, keďže trvá už niekoľko mesiacov.

„Je to nepríjemné pre samosprávy a je to nepríjemné najmä pre občanov. Najlepšou cestou, ako sa z tejto situácie dostať, je určite obojstranná a kvalitná komunikácia,“ konštatoval Brtáň.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana tvrdí, že envirorezort so zástupcami obcí pravidelne komunikuje. „Envirofond, samozrejme, vníma individuálne problémy v určitých obciach, a preto zvolil osobitný prístup pri riešení a komunikácii s nimi,“ vyjadril sa Smatana.

Minister Ján Budaj (OĽANO) bude so zástupcami dotknutých obcí ešte rokovať, stretnúť sa s nimi plánuje vo štvrtok (14. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko