Na hlavný obsah

EÚ a USA sa vyriešili spor týkajúci sa ciel na oceľ a hliník

Európska komisia bezprostredne informáciu nepotvrdila.

EÚ a USA sa vyriešili spor týkajúci sa ciel na oceľ a hliník
Na snímke muž pracuje v oceliarni. Foto: TASR/AP

Spojené štáty a Európska únia sa dohodli na riešení dlhodobého sporu týkajúceho sa amerických ciel na oceľ a hliník z Európy. Oznámila to v sobotu (30. 10.) americká ministerka obchodu Gina Raimondová a ďalší americkí predstavitelia, ktorých citovala agentúra AP.

„Dokázali sme dosiahnuť dohodu, na základe ktorej EÚ zruší svoje odvetné clá na americké výrobky,“ uviedla ministerka Raimondová na samite skupiny G20, ktorá združuje najväčšie ekonomiky sveta, prebiehajúceho v talianskej metropole Rím.        

EÚ bude môcť do USA dovážať určité množstvá bez uvalenia cla. Musí však zaistiť, že budú vyrobené výlučne v Európe. Obe strany sa zároveň dohodli, že zastavia všetky prebiehajúce spory na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktoré sa týkali konfliktu okolo „Trumpových“ ciel.

Európska komisia bezprostredne informáciu o urovnaní celého sporu nepotvrdila. Diskusie o urovnaní konfliktu sa mohli začať až po tom, ako Trumpa v Bielom dome vystriedal Joe Biden, hľadanie riešenia však podľa účastníkov rokovaní nebolo jednoduché.

Rozhovory odštartovali v júni tohto roku a obe strany si vopred stanovili, že sa pokúsia dosiahnuť dohodu do 1. decembra. EÚ dovtedy odložila plánované zvýšenie ciel, ktoré malo nadobudnúť účinnosť 1. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika