Na hlavný obsah

EÚ vyviezla do zahraničia už viac ako miliardu dávok vakcín proti covidu

Spolu s USA usilujú o 70-percentnú zaočkovanosť svetovej populácie.

EÚ vyviezla do zahraničia už viac ako miliardu dávok vakcín proti covidu
Na snímke šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia vyviezla viac ako miliardu dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 do viac ako 150 krajín, uviedla v pondelok (18. 10.) šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

EÚ podľa nej vyviezla rovnaký objem vakcín, ako použila pre občanov členských krajín. Kompletné očkovanie už majú viac ako tri štvrtiny dospelých obyvateľov EÚ.

„Európska únia za posledných desať mesiacov vyviezla do celého sveta viac ako miliardu dávok vakcín. Cez program COVAX sme dodali približne 87 miliónov dávok do krajín s nízkymi a strednými príjmami. Celkom jednoznačne je EÚ najväčším vývozcom vakcín proti covidu,“ uviedla Von der Leyenová.

Únia začala vyvážať vakcíny v decembri minulého roka, hneď ako boli k dispozícii, zatiaľ čo napríklad Spojené štáty vývoz prípravkov niekoľko mesiacov blokovali, podotýka Reuters. Väčšina vakcín vyrobených v EÚ smerovala do vyspelých krajín, napríklad do Japonska, Turecka alebo do Spojeného kráľovstva, pretože tieto krajiny si ich u európskych výrobcov vopred objednali.

EÚ a USA spoločne usilujú o 70-percentnú zaočkovanosť celosvetovej populácie počas budúceho roka. „Európska únia plní svoju časť,“ uviedla šéfka Komisie. „Nad rámec avizovaných exportov poskytne EÚ v najbližších mesiacoch najmenej 500 miliónov dávok najzraniteľnejším krajinám,“ uviedla Von der Leyenová.

O ďalšom spoločnom boji s pandémiou chce budúci týždeň rokovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom a talianskym premiérom Mariom Draghim počas zasadnutia skupiny najväčších ekonomík G20 v Ríme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet