Na hlavný obsah

Eurokomisia pomôže Ukrajine s dodávkami plynu, mohol by prúdiť cez Slovensko

Premiér Heger s návrhom Von der Leyenovej súhlasí.

Eurokomisia pomôže Ukrajine s dodávkami plynu, mohol by prúdiť cez Slovensko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred), predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (vpravo) a predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo). Foto: TASR/AP

Európska únia hľadá spôsoby, ako zabezpečiť, aby Ukrajina mala túto zimu stabilné dodávky zemného plynu a nebude ponechaná napospas možnému zníženiu dodávok z Ruska, uviedla v utorok (12. 10.) na samite zástupcov únie s Ukrajinou v Kyjeve predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Podľa šéfky EK by plyn mohol na Ukrajinu prúdiť cez Slovensko.

„Budeme s vami úzko spolupracovať na zvýšení kapacity dodávok z členských štátov Európskej únie. Jednou z možností je vypracovanie dohôd týkajúcich sa spätného toku plynu pomocou ďalšieho plynovodu zo Slovenska,“ citovala von der Leyenovú agentúra Reuters. Slovensko má od roku 2014 s Ukrajinou prepojovací bod.

Von der Leyenová podčiarkla, že aj napriek novému plynovodu Nord Stream 2, ktorý vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka, musí Ukrajina zostať tranzitným štátom pre prepravu plynu. Dodala, že je tiež potrebné zamerať sa na energetickú efektívnosť, vďaka ktorej by sa mohla potreba dodávok na Ukrajinu znížiť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj lídrov EÚ vyzval, aby boli „odvážni“ a ponúkli Ukrajine perspektívu ako krajine, ktorá je súčasťou Európy. „Pevne dúfame, že vedenie EÚ a členských štátov bude mať odvahu začať vnímať Ukrajinu ako neoddeliteľnú súčasť európskeho priestoru,“ vyhlásil podľa informačného portálu Ukrajinska pravda Zelenskyj.

Von der Leyenová okrem iného zopakovala, že EÚ bude usilovať o nezávislosť, územnú integritu a suverenitu Ukrajiny, ktorá sa snaží o zvrátenie ruskej anexie Krymského polostrova z roku 2014 a zvádza boje s proruskými separatistami na východe krajiny.

Súhlas s návrhom

Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti neskôr vyjadril súhlas s návrhom Von der Leyenovej o spätných dodávkach plynu.

Uviedol, že Slovensko je pripravené byť súčasťou európskeho riešenia. Energetickú bezpečnosť Ukrajiny označil za kľúčovú.

Pred siedmimi rokmi Slovensko spustilo dodávky plynu na Ukrajinu prostredníctvom modernizovaného menšieho plynovodu. Okrem toho obe krajiny spája tranzitný plynovod, ktorým prúdi ruský plyn cez Slovensko ďalej do západnej Európy.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet