Na hlavný obsah

Európska únia prichádza so stratégiou pre zdravšie a udržateľné potraviny

Na národnej úrovni je treba reálnejší pohľad, tvrdia poľnohospodári.

Európska únia (EÚ) chce zdravšie a udržateľnejšie potraviny. Pomôcť by mal stratégia Z farmy na stôl. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) s ňou súhlasia a žiadajú spravodlivejší systém pre farmárov, aj zníženie emisnej stopy pri potravinách. Poľnohospodári aj výrobcovia potravín upozorňujú, že napĺňanie stratégie zdvihne ceny.

Zníženie množstva pesticídov a syntetických hnojív, postupné odbúravanie klietkového chovu, či povinné označovanie výživovej hodnoty potravín. To sú len niektoré z množstva bodov stratégie Z farmy na stôl.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Musím povedať, že má veľkú podporu zo strany verejnosti, ale aj zo strany rôznych stakeholderov, ako sú napríklad vodárenské spoločnosti, ktoré majú veľký problém so znečisťujúcimi látkami, ktoré z poľnohospodárstva prenikajú do podzemných vôd, ale napríklad na strane Farm to Fork sú aj poľovníci, pre ktorých je kritické to, že strácame remízky, medze a tým pádom aj poľovnú zver,“ uviedol europoslanec Michal Wiezik (SPOLU).

Slovenskí poľnohospodári však tvrdia, že stratégia potrebuje na národnej úrovni reálnejší pohľad na situáciu. Na európskej úrovni by mala byť spravodlivejšia.

„Ideme znižovať používanie priemyselných hnojív o polovicu, kde už na Slovensku teraz máme najmenej alebo skoro najmenej použitých v rámci celej Európskej únie. To isté sa týka pesticídov,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet