Na hlavný obsah

Európska únia zvažuje vojenskú výcvikovú misiu na Ukrajine

O jej vznik sa zasadzuje aj Slovensko.

Európska únia zvažuje vojenskú výcvikovú misiu na Ukrajine
Na snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Európska únia uvažuje o vytvorení samostatnej vojenskej výcvikovej misie na Ukrajine. Nazývala by sa Vojenská poradná a výcviková misia EÚ na Ukrajine (EU Military Advisory and Training Mission Ukraine, EUATM) a určená by bola pre ukrajinských dôstojníkov.

Píše sa to v internom pracovnom dokumente Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS), ktorý má k dispozícii nemecký nedeľník Welt am Sonntag (WaS).

„Takáto misia by bola vyjadrením solidarity s Ukrajinou vzhľadom na pokračujúce vojenské aktivity Ruskej federácie na hraniciach s Ukrajinou a na nezákonne anektovanom Kryme,“ citujú noviny z dokumentu.

EEAS, ktorú vedie šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, navrhuje aj ďalšie tri spôsoby, ktorými by Únia mohla pomôcť zlepšiť stav ukrajinskej armády. Jedným z nich je rozšírenie poradnej misie EÚ na Ukrajine (EUAM) zameranej na reformu sektora civilnej bezpečnosti, ktorá existuje od 1. decembra 2014.

O vznik vojenskej výcvikovej misie sa podľa WaS zasadzujú najmä tri pobaltské krajiny EÚ, ako aj Poľsko, Rumunsko a Slovensko, pričom majú podporu Švédska a Fínska. Ukrajinskí ministri zahraničných vecí a obrany už koncom júla zaslali Borrellovi dôverný list so žiadosťou o zriadenie takejto misie.

Ukrajina sa usiluje nadviazať užšie vzťahy so Západom a dúfa, že jedného dňa bude prijatá do NATO, čo však Rusko považuje za ohrozenie vlastnej bezpečnosti. Od roku 2014 prebieha na východe Ukrajiny vojenský konflikt s ruskými separatistami, ktorý si vyžiadal už viac ako 13 000 obetí.

Ukrajina a jej západní spojenci obviňujú Rusko z podpory separatistov, čo Moskva odmieta. V apríli tohto roka presunulo Rusko k ukrajinským hraniciam dočasne okolo 100 000 vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet