Na hlavný obsah

Súdny dvor EÚ udelil Poľsku pokutu milión eur denne

Platiť bude dovtedy, kým sa úplne nepodriadi príkazu súdu.

Súdny dvor EÚ udelil Poľsku pokutu milión eur denne
Na snímke žena kráča do budovy Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu. Foto: TASR/AP

Súdny dvor Európskej únie udelil v stredu (27. 10.) Poľsku pokutu vo výške milión eur denne za to, že nepozastavilo činnosť disciplinárnej komory najvyššieho súdu trestajúcej sudcov. Súd o tom informoval na twitteri. Námestník poľského ministra spravodlivosti označil rozhodnutie súdu za vydieranie.

Spor o disciplinárny režim poľských sudcov je súčasťou širšieho konfliktu o poľskú justičnú reformu, ktorej časti podľa justície EÚ ohrozujú nezávislosť súdnictva v krajine. Pokutu by mala krajina platiť dovtedy, kým sa úplne nepodriadi príkazu súdu a sporný orgán prestane fungovať.

Penále pre Varšavu sú podľa verdiktu európskeho súdu „nevyhnutné na to, aby sa predišlo vážnym a nenapraviteľným škodám proti právnemu poriadku Európskej únie a hodnotám, na ktorých je založená, a to najmä v zásade právneho štátu,“ píše agentúra AP.

Rozhodnutie prichádza po tom, čo Európska komisia (EK) požiadala o uvalenie „finančných penále“, aby sa zaistilo dodržanie júlového predbežného opatrenia Súdneho dvora EÚ proti aplikácii časti poľskej súdnej reformy. Poľský ústavný súd totiž toto rozhodnutie odmietol s tým, že je v rozpore s poľskou ústavou.

Súdny dvor EÚ predtým rozhodol, že Poľsko musí „okamžite zastaviť“ platnosť zákonov súvisiacich s fungovaním disciplinárnej komory tamojšieho Najvyššieho súdu.

Podľa EK disciplinárna komora poľského Najvyššieho súdu, ktorá vznikla v roku 2017, narúša nezávislosť súdnictva, a tým aj európske právo. Poľsko ustanovilo disciplinárnu komoru v rámci širšej súdnej reformy, ktorá sa stala predmetom dlhodobého sporu medzi Varšavou a Bruselom.

Poľská vláda tvrdí, že cieľom reformy je boj proti korupcii a reliktom komunizmu v justícii.

Poľsko dostalo inú pokutu pol milióna eur denne už pred mesiacom za to, že neprerušilo práce v hnedouhoľnej bani Turov, proti ktorého rozšíreniu podalo žalobu Česko. Varšava ale pokutu neplatí. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet