Na hlavný obsah

Európsky súd pre ľudské práva odmietol žalobu na Vatikán

Týka sa sexuálneho zneužívania v cirkvi.

Európsky súd pre ľudské práva odmietol žalobu na Vatikán
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok (12. 10.) zamietol sťažnosť na belgické súdy, ktoré zamietli žalobu na Vatikán v súvislosti s kauzou sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi.

Podľa sudcov totiž Vatikán ako suverénny štát požíva imunitu v prípadoch žalôb žiadajúcich odškodné, informovala agentúra AFP. Podobný argument využili aj belgické súdy, na ktoré sa v roku 2011 obrátila skupina žalobcov. Vatikán rozhodnutie nekomentoval.

Skupina 24 žalobcov z Belgicka, Holandska a Francúzska podala žalobu na Vatikán na belgických súdoch. Po Vatikáne žiadali každý odškodné vo výške 10 000 eur za „štrukturálne nedostatky“, ktoré vykazoval prístup katolíckej cirkvi pri riešení prípadov sexuálneho zneužívania.

ESĽP potvrdil závery belgického odvolacieho súdu, ktorý žalobu zamietol. Belgické súdy uviedli, že prípad nepatrí do ich jurisdikcie. ESĽP poukázal na to, že Vatikán je suverénnym štátom, ktorý Belgicko uznalo v roku 1832.

Vďaka tomu cirkevný štát požíva v procesoch, ktoré žiadajú vyplatenie odškodného, imunitu. Podľa európskeho súdu je imunita odôvodnená medzinárodným právom a cieľom udržať dobré vzťahy medzi štátmi.

Súd tiež odmietol, že by sa na prípad vzťahovala niektorá z výnimiek z imunity. Podľa súdu pochybenia belgických biskupov pri riešení prípadov sexuálneho obťažovania nemôžu byť priamo pripísané Vatikánu, pretože pápež nie je priamym nadriadeným biskupov. Ak Vatikán spáchal pochybenia, ktoré mu žalobcovia pripočítajú, tak to urobil mimo územia Belgicka, dodal európsky súd.

Podľa agentúry Reuters je to prvýkrát, čo sa ESĽP zaoberal podobným prípadom a rozhodoval o tom, či Vatikán v tomto druhu prípadov požíva imunity. Žalobcovia ale majú ešte možnosť obrátiť sa na Veľký senát ESĽP, ktorý rozhodnutie môže ešte zmeniť.

Vatikán čelil žalobám žiadajúcim odškodné tiež v Spojených štátoch, kde zástupcovia cirkvi rovnako argumentovali, že pápež nie je vedúcim biskupov.

Rozhodnutie súdu v Štrasburgu padlo týždeň po zverejnení záverov komisie, ktorá vyšetrovala sexuálne obťažovanie v katolíckej cirkvi vo Francúzsku, uviedla agentúra AFP. Podľa komisie kňazi a ďalší cirkevní funkcionári od roku 1950 zneužili 216 000 detí. Predseda komisie Jean-Marc Sauvé vyzval cirkev okrem iného na finančné odškodnenie obetí zneužívania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet