Na hlavný obsah

Exekučné zrážky budú po novom nižšie. Kollár: Pomôže to státisícom ľudí

Podľa Kolíkovej sa zmeny nedotknú prednostných pohľadávok.

Exekučné zrážky budú po novom nižšie. Kollár: Pomôže to státisícom ľudí
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Pri výkone exekúcií sa bude viac zohľadňovať výška mzdy a rast životných nákladov, čo pomôže hlavne nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva. Vláda v stredu (20. 10.) schválila nariadenie o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia. Nariadenie začne platiť od 1. januára 2022 aj so spätnou platnosťou.

V prípade neprednostných pohľadávok sa posunie hranica príjmu, ktorá nesmie byť zasiahnutá zrážkami. V súčasnosti je na úrovni životného minima, po novom bude 140 % minima. Zároveň sa zvýši hranica, od ktorej možno bez obmedzenia siahnuť na príjem, a to zo 700 na 1 300 eur. „Snažili sme sa motivovať ľudí, aby boli zamestnaní, a aby priznávali príjem,“ vysvetlila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Suma životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu momentálne predstavuje 218,06 eura.

Čo to znamená v praxi?

Podľa šéfa Sme rodina Borisa Kollára pôjde o pomoc „státisícom ľudí“, ktorá je podľa neho potrebná aj pre zvyšujúce sa ceny energií. Exekútori nebudú môcť exekuovať také vysoké sumy ako dosiaľ.

„Ak pomôžeme matke s dvomi deťmi s čistým príjmom 700 eur mesačne, usporí až jednu polovicu strhávaných peňazí. Ostane jej polovica peňazí zrazených exekútormi a bude ich môcť použiť na krytie nákladov,“ vysvetlil Kollár s tým, že pokiaľ dosiaľ mohol takejto pracujúcej matke strhnúť exekútor 209 eur, po novom to bude len 103 eur.

Pri matke s čistým príjmom 500 eur mesačne pôjde o tri štvrtiny úspory (exekútor bude môcť strhnúť len 14 eur namiesto 58 eur). „Týmto veľmi aktívne prispievame do lepšieho finančného zázemia rodín,“ vyhlásil Kollár.

Kolíková hovorí o rovnováhe

Predkladateľka nariadenia a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je rada za „absolútnu zhodu v rámci koalície“ pri jeho podpore. „To, čo navrhujeme, je dobrá právna úprava – rovnováha pre najchudobnejších a motivácia pre ľudí, aby boli zamestnaní,“ uviedla.

Aktuálna právna úprava rozsahu zrážok zo mzdy podľa nariadenia spôsobuje stav, keď sa povinný radšej nezamestná alebo vykonáva práce mimo legálneho trhu práce. „Ako príklad možno uviesť povinného, ktorý vyživuje ďalšiu plnoletú osobu a jedno maloleté dieťa, keď pri čistej mzde 700 eur povinnému ostáva 545,12 eur a pri čistej mzde vo výške 1 500 eur mu ostáva rovnako 545,12 eur,“ uvádza sa v schválenom materiáli.

Kolíková zdôraznila, že zmeny sa netýkajú prednostných pohľadávok. „Záväzky, ako dane, výživné, náhrada škody na zdraví, osobitne tá, ktorá bola spôsobená trestným činom, sú tzv. prednostné pohľadávky a tento voľný režim sa ich nijako nedotkne,“ vysvetlila.

„Ľudia vedeli, že keď sa legálne priznali k príjmu, exekútor im strhne toľko, že budú žiť z ruky do úst,“ dodal minister financií Igor Matovič (OĽANO). Exekútori podľa neho už nebudú mať možnosť ťažiť z „nemorálneho správania sa nebankoviek“. „Splátka nebude pre ľudí likvidačná a veľká časť sumy im ostane,“ skonštatoval.

Zmena pomôže aj dôchodcom

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) zdôraznil, že zmena pomôže aj dôchodcom. „Na Slovensku je zhruba 33 000 dôchodcov, ktorým exekútori zrážajú z dôchodku a ďalších 22 000 dôchodcov, voči ktorým je vedené exekučné konanie, ale majú taký nízky príjem, že sa im nič nezráža,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika