Na hlavný obsah

Exriaditeľ Úradu inšpekčnej služby Szabó dostal trojročný podmienečný trest

Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd.

Exriaditeľ Úradu inšpekčnej služby Szabó dostal trojročný podmienečný trest
Bývalý riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Szabó. Foto: TASR

Obvineného exriaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Adriána Szabóa odsúdila v pondelok (4. 10.) samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku na trojročný podmienečný trest s odkladom na päť rokov. Sudkyňa tak schválila dohodu o vine a treste, ktorú obvinený uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) 17. augusta. Schválená dohoda sa stala právoplatnou a nie je možné sa voči verdiktu odvolať.

„Vzhľadom na to, že na dnešnom verejnom zasadnutí obvinený odpovedal na všetky otázky slovom ‚áno‘, mám za to, že sú splnené všetky náležitosti na schválenie dohody o vine a treste. Navrhujem súdu dohodu o vine a treste s príslušnou úpravou schváliť a potvrdiť ju verejným vyhlásením rozsudku,“ vyhlásil pred schválením dohody prokurátor ÚŠP. „Obhajoba navrhuje, aby súd dohodu s príslušnou úpravou schválil a prijal,“ uviedol obhajca Zoltán Perhács. „S pokorou žiadam, aby súd takúto dohodu schválil,“ povedal Szabó.

Súčasťou dohody je aj uloženie peňažného trestu vo výške 25 000 eur a trestu prepadnutia veci, konkrétne dvoch mobilných telefónov a televízora. V prípade, že by ho nezaplatil, ukladá sa mu náhradný trest vo výške jedného roku. Szabóvi tiež uložili trest zákazu činnosti spojeného s výkonom právomoci verejného činiteľa na dobu sedem rokov.

Szabó i jeho obhajca na viacero otázok novinárov po schválení dohody odmietli odpovedať. Szabóa, bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka a bývalého funkcionára NAKA Mariána Kučerku stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko