Na hlavný obsah

Facebook odstránil video, v ktorom brazílsky prezident klamal o vakcínach

Bolsonaro v ňom spájal očkovanie a šírenie HIV.

Facebook odstránil video, v ktorom brazílsky prezident klamal o vakcínach
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Facebook odstránil v nedeľu (24. 10.) večer zo svojej platformy video brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara pre nepravdivé tvrdenia o vakcíne proti koronavírusu. V pondelok (25. 10.) o tom informovala agentúra Reuters.

 Bolsonaro vo videu, ktoré bolo neskôr odstránené, tvrdil, že existuje súvis medzi vakcínami proti koronavírusu a rozvojom ochorenia AIDS.

„Naše pravidlá nepovoľujú tvrdenia, že vakcíny proti COVID-19 zabíjajú alebo vážne škodia ľuďom,“ uviedol v pondelok hovorca spoločnosti Facebook.

Video, v ktorom Bolsonaro spája očkovanie proti koronavírusu s ochorením AIDS, bolo prvýkrát zverejnené na sociálnych sieťach vo štvrtok (21. 10.) a zatiaľ je stále dostupné na webe YouTube.

Nestalo sa mu to po prvý raz

Už v júli odstránila spoločnosť Alphabet Inc. z platformy YouTube Bolsonarove videá, v ktorých odporúčal na liečenie koronavírusu preparáty hydroxychlorochín a ivermektín, pričom výskumy dokázali, že tieto liečivá proti ochoreniu vyvolanému koronavírusom neúčinkujú.

Odvtedy sa Bolsonaro vyhýba menovaniu týchto liečiv počas živého vysielania na sociálnych sieťach a odporúča namiesto toho vo všeobecnosti „včasnú liečbu“ ochorenia.

Mnohí odborníci na verejné zdravie kritizujú Bolsonara za to, že vystupoval proti zavedeniu lockdownu v Brazílii, odmieta na verejnosti nosiť rúško, vyhlasuje, že nie je zaočkovaný a presadzuje liečbu neoverenými preparátmi.

Brazílsky Senát dokonca začal v apríli vyšetrovanie postupu vlády Bolsonara v súvislosti s pandémiou. Senátor Renan Calheiros, ktorý vedie toto vyšetrovanie, minulý týždeň navrhol obviniť prezidenta Bolsonara z vraždy pre údajne chyby vlády, ktoré podľa neho viedli k úmrtiu desiatok tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet