Na hlavný obsah

Farmári sa nemusia obávať, že prídu o milióny. PPA získala späť akreditáciu

Pozastavenú ju mala od vlaňajšieho októbra.

Farmári sa nemusia obávať, že prídu o milióny. PPA získala späť akreditáciu
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jozef Kiss a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto: TASR

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) získa späť svoju akreditáciu. Rozhodol o tom šéf rezortu poľnohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) na základe úspešnej kontroly európskych audítorov.

Minister spolu so šéfom PPA Jozefom Kissom o tom informovali na piatkovej (15. 10.) tlačovej konferencii. Ukončil sa tak ročný proces posudzovania akreditácie Európskou komisiou. Agentúra mala podmienečne pozastavenú akreditáciu od vlaňajšieho októbra.

„Pôdohospodárska platobná agentúra bola v minulosti, žiaľ, symbolom korupcie. Verím, že od dnešného dňa bude symbolom nádeje pre rozvoj vidieka,“ uviedol šéf agrorezortu.

Verí, že PPA si v krátkom čase získa späť dôveru poľnohospodárov i verejnosti. „A že pomôže odstraňovať investičný dlh, ktorý v celom agropotravinárskom sektore máme a že pomôže aj k obnove lesov, lebo rozdeľuje prostriedky aj na podporu lesných hospodárov.“

Farmári sa tak už nemusia obávať, že by prišli o milióny eur. Blokované platby majú byť už čoskoro uvoľnené. Do konca roka má PPA spustiť aj ohlasované výzvy na podporu poľnohospodárov a potravinárov.

„Bolo to náročné obdobie. Najmä preto, že v čase podmienenej akreditácie sme museli identifikovať kritické miesta systémov, navrhnúť nové procesy,  zmeny v IT systémoch a personálneho zabezpečenia,  otestovať ich a obhájiť aj pred Európskou komisiou. Som nesmierne rád, že sa nám to podarilo,“ uviedol riaditeľ PPA Jozef Kiss.

Prijaté opatrenia podľa neho výrazne posilnia prevenciu proti podvodom. „Zároveň prispejú k ich efektívnejšiemu odhaľovaniu a v neposlednom rade garantujú zákonnosť a správne nakladanie s financiami,“ doplnil.

Poľnohospodári a potravinári rozhodnutie vítajú

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) označila pridelenie trvalej akreditácie pre PPA za zásadný míľnik v ceste za nulovou korupciou pri prideľovaní podpôr v agropotravinárskom sektore a v ceste za ich efektívnym vyplácaním.

„SPPK teraz očakáva naplnenie prísľubu vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Pôdohospodárskej platobnej agentúry, že v priebehu 3-4 mesiacov PPA nabehne na plný výkon. Pred nami je totiž blížiace sa obdobie vyplácania priamych platieb, ktoré predstavujú najväčšiu časť podpôr v poľnohospodárstve,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Okrem toho poľnohospodári a potravinári čakajú aj na vyhlásenie dvoch zásadných výziev, vďaka ktorým sa môže postupne modernizovať pestovanie plodín, chov hospodárskych zvierat a výroba potravín na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko