Na hlavný obsah

Filipínsky prezident Duterte budúci rok skončí v politike

Na post hlavy štátu bude zrejme kandidovať jeho dcéra.

Filipínsky prezident Duterte budúci rok skončí v politike
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte. Foto: TASR/AP

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte v sobotu (2. 10.) prekvapivo oznámil, že nebude budúci rok kandidovať v prezidentských voľbách a po skončení mandátu odíde z politiky. Duterte nesmie kandidovať na najvyšší úrad v krajine, chcel sa ale uchádzať o post viceprezidenta. Informovala o tom agentúra AFP.

Šesťdesiatsedemročný Duterte stojí na čele Filipín od roku 2016 a podľa tamojšej ústavy môže byť na čele úradu len jedno šesťročné obdobie. Jeho kritici už skôr uviedli, že na najvyššom súde napadnú jeho prípadnú kandidatúru na viceprezidenta.

„Medzi Filipíncami prevláda pocit, že nie som oprávnený kandidovať a že by bolo porušením ústavy kandidovať na viceprezidenta,“ povedal podľa AFP Duterte. „Dnes oznamujem svoj budúci odchod z politiky,“ dodal.

Prezidentské voľby na Filipínach sa konajú na budúci rok v máji a medzi zatiaľ neoficiálnymi kandidátmi je aj Duterteho dcéra – tridsaťštyriročná Sara Duterteová-Carpiová, teraz starostka mesta Davao.

Posledné prieskumy ju považujú za jednu z favoritiek. Kým ale jej podpora podľa septembrového prieskumu klesla, rastie popularita iných kandidátov, najmä štyridsaťdvaročného boxera Mannyho Pacquiaa, ktorý oznámil kandidatúru pred dvoma týždňami a ktorý je od roku 2016 senátorom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet