Na hlavný obsah

Francúzski poslanci odklepli používanie covidových pasov do leta 2022

Vláda chce tak prinútiť k očkovaniu nerozhodnutých ľudí.

Francúzski poslanci odklepli používanie covidových pasov do leta 2022
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzski poslanci súhlasili v noci na štvrtok (21. 10.) so zákonom, ktorý umožní predĺžiť používanie covidových certifikátov v krajine. Ak text schváli aj Senát, vo Francúzsku bude možné požadovať predloženie covidového certifikátu do 31. júla 2022, informovala agentúra AFP.

Proti predĺženiu termínu hlasovala opozícia, podľa vlády je však opatrenie potrebné pre možné zhoršenie epidemickej situácie.

S predĺžením lehoty súhlasila len tesná väčšina 135 hlasov, 125 poslancov bolo proti. Parlamentná debata bola dlhá a opozícia vláde vyčítala, že chce od parlamentu „bianko šek“.

Minister zdravotníctva Olivier Véran zákon obhajoval, podľa neho je potrebné zostať v pozore a mať pripravené opatrenia v prípade zhoršenia epidemickej situácie. Sľúbil, že vláda sa bude zaoberať možnosťou uvoľniť pravidlá používania covidových certifikátov v polovici novembra.

Od začiatku augusta je covidový pas vo Francúzsku požadovaný pri vstupe do niektorých druhov vnútorných priestorov, napríklad do reštaurácií či múzeí. Od konca augusta musia mať certifikát aj ľudia, ktorí pracujú v kontakte s verejnosťou. Tých je vo Francúzsku zhruba 1,8 milióna. Certifikát môžu získať buď ľudia, ktorí sa nechali zaočkovať proti covidu alebo majú negatívny test.

Od júla sa proti opatreniu uskutočnili vo Francúzsku viaceré demonštrácie. V auguste vyšlo do ulíc v celej krajine aj niekoľko stotisíc ľudí. V posledných týždňoch ale protesty slabnú.

Cez povinný certifikát chce vláda prinútiť na očkovanie aj tú časť spoločnosti, ktorá nie je úplne rozhodnutá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet