Na hlavný obsah

Francúzsko a Nemecko vyzvalo Poľsko, aby dodržiavalo pravidlá EÚ

Poľsko a Únia sa sporia o v súvislosti so súdnou reformou.

Francúzsko a Nemecko vyzvalo Poľsko, aby dodržiavalo pravidlá EÚ
Na snímke budova poľského ústavného súdu vo Varšave. Foto: ČTK/AP

 Poľsko má právnu i morálnu povinnosť ako členský štát Európskej únie plne a bezpodmienečne dodržiavať jej pravidlá. Uviedli to v piatok (8. 10.) v spoločnom vyhlásení ministri zahraničných vecí Francúzska a Nemecka. Informuje o tom agentúra Reuters.

Poľský ústavný súd vo štvrtok (7. 10.) rozhodol, že niektoré články zmlúv s EÚ nie sú v súlade s poľskou ústavou a spochybnil tak nadradenosť legislatívy Únie nad poľskými zákonmi. Verdikt vyvolal vlnu nevôle zo strany európskych politikov.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian a šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas vo vyhlásení ďalej uviedli, že rozhodnutie poľského ústavného súdu vzali na vedomie.

„Pripomíname vám, že členstvo v Európskej únii ide ruka v ruke s plnou a bezpodmienečnou oddanosťou k spoločným hodnotám a pravidlám,“ dodali ministri.

„Je nevyhnutné, aby každý člen – teda samozrejme aj Poľsko, ktoré má v rámci Európskej únie rozhodujúce miesto – tieto pravidlá a hodnoty rešpektoval,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

„Nie je to len morálny záväzok. Je to aj právny záväzok,“ dodali Le Drian a Maas.

Poľsko a EÚ sa sporia v súvislosti s reformou súdnictva, ktorú predstavila poľská pravicovo orientovaná vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Brusel upozornil, že reforma ohrozuje demokraciu v krajine.

Európska komisia vo štvrtok v reakcii na verdikt poľského ústavného súdu oznámila, že využije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, aby zabezpečila rešpektovanie ustanovení európskeho práva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet