Na hlavný obsah

Gastro prevádzky postihnuté pandémiou naďalej apelujú na zníženie DPH

Bez rýchleho zásahu štátu sa nedokážu dostať z problémov, tvrdia.

Gastro prevádzky postihnuté pandémiou naďalej apelujú na zníženie DPH
Na ilustračnej snímke čašníčka upratuje stôl na terase prevádzky v centre Bratislavy. Foto: TASR

Bez rýchleho zásahu štátu znížením DPH sa gastro prevádzky nedokážu dostať z problémov, ktoré im spôsobila pandémia. Signatári platformy #StáleMámeChuť tvrdia, že počas dvoch vĺn prišli prevádzky o výraznú časť svojich tržieb a mnohé si na splatenie nájmov, energií či platov pre zamestnancov museli požičať. Pripomínajú, že Slovensko je krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro v EÚ.

Gastro sektor poskytuje prácu viac ako 40 000 ľuďom vo všetkých regiónoch krajiny. Pandémia tomuto sektoru zasadila silný úder. Obmedzenia znížili tržby gastro prevádzok v roku 2020 až o tretinu. Ešte kritickejší je hospodársky výsledok odvetvia, keďže kumulatívna strata v gastro sektore sa v 2020 až zdvojnásobila.

Deväť percent prevádzok po druhej vlne pandémie nedokázalo znovu otvoriť. Vyplýva to z aktuálnej štúdie iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú pripravila v spolupráci s Finstatom. Iniciatíva dlhodobo apeluje na zníženie sadzby DPH, v ktorej vidia šancu pre záchranu svojho podnikania.

Slovensko (20 %) je dnes po Dánsku (25%), Lotyšsku a Litve (obe 21%) v rámci EÚ krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro sektor.

„Ak sa pozrieme na okolité krajiny, zníženie DPH nie je vôbec prehnaná alebo nereálna požiadavka. Napríklad v Českej republike je DPH v gastre na úrovni 10 percent, v Poľsku 10 percent, v Rakúsku a Maďarsku majú päť percent. Práve zníženie dane je najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako ochrániť gastro sektor na Slovensku, udržať v ňom zamestnancov a zároveň udržať kvalitu služieb,“ povedal Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie.

Členovia platformy, ktorú podpísalo 14 subjektov, chcú onedlho predstaviť aj výsledky analýzy dosahov zníženej DPH. Pripomínajú, že viaceré krajiny takto gastru počas pandémie pomohli.

„Štát sa nemôže tváriť, že desiatky tisíc ľudí pracujúcich v gastre nevidí. Nie nadarmo opakujeme, že gastro je jedno z najviac zasiahnutých odvetví pandémiou. Tržby v gastro sektore klesli v niektorých mesiacoch vlaňajška až o 80 percent, mnohé prevádzky sa dostali na pokraj krachu, iné sa krachu nevyhli alebo museli zmeniť majiteľa. Toto nezažil žiadny iný sektor,“ zdôraznil Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Situácia v roku 2021 je podľa neho naďalej veľmi vážna. „Bez okamžitej pomoci znížením DPH zasadí tretia vlna pandémie smrteľný úder ďalším stovkám podnikateľov a zamestnancom v sektore,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko