Na hlavný obsah

Gastroprevádzkam hrozí krach. Prvá pomoc sa nevzťahuje na pokles tržieb

O znížení DPH rokujú s rezortom financií.

Gastroprevádzkam hrozí krach. Prvá pomoc sa nevzťahuje na pokles tržieb
Na ilustračnej snímke čašníčka upratuje stôl na terase prevádzky v centre Bratislavy 11. mája 2021. Foto: TASR

Gastroprevádzky fungujú v totálnej neistote a bez pomoci štátu mnohým hrozí krach a prepúšťanie – tvrdí Aliancia slovenskej gastronómie (ASG). Hoci už dlhšie rokujú s rezortom financií o možnosti znížiť DPH, zatiaľ počúvajú iba sľuby.

Ministerstvo práce im síce poskytuje prvú pomoc, no tá sa aktuálne nevzťahuje na pokles tržieb. Oblasť gastrosektora patrí k najzasiahnutejším koronakrízou a väčšina prevádzok je stále stratová. Niektoré podniky vzhľadom na aktuálnu situáciu zostali zatvorené, aby šetrili náklady.

Prezident ASG Viliam Pavlovský upozorňuje, že z opatrení rezortu práce, ktoré im majú pomôcť, vypadlo opatrenie 3B, ktoré je viazané na pokles tržieb. Téme sa venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

„Prišlo obdobie, kedy im klesli tržby na hranicu 50 %, a to je naozaj smrteľné, pretože v tomto prípade už strácate platobnú disciplínu, lebo nie ste schopní splácať svoje staré záväzky a ani aktuálne záväzky. A dokonca ministerstvo práce vám ešte nariadi platiť preložené odvody z minulého roka,“ vysvetlil Pavlovský pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Jedna z možností pomoci je podľa neho aj zníženie dane z pridanej hodnoty. Rokujú tom s rezortom financií. „My máme prísľub, že by to malo byť súčasťou daňovo-odvodovej reformy,“ uviedol s tým, že čelia prekážke.

„Lenže problém je, že takáto reforma môže byť za dva-tri roky alebo nikdy. Prečo keď vieme o jednoduchom kroku, ktorý môže pomôcť sektoru od 1. januára, prečo ho neurobíme a snažíme sa to nejakým spôsobom odkopnúť do daňovo-odvodovej reformy?“ pýta sa Pavlovský.

V iných krajinách sa podľa neho napriek zníženiu DPH zvýšil jej celkový výber. Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Tomáš Malatinský zdôrazňuje, že v gastrosektore pracuje v súčasnosti okolo 160 000 ľudí a spolu s obslužnými prevádzkami je to možno viac ako 200 000 ľudí.

Preto by sa mala podľa neho týmto prevádzkam venovať rovnaká pozornosť ako napríklad Volkswagenu Bratislava či U. S. Steel Košice.

RTVS oslovila rezorty financií a práce so žiadosťou o reakcie. Prinesie ich v ďalšom vysielaní Rádiožurnálu o 18.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika