Na hlavný obsah

Hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari budovy v Bratislave

Nikto nezomrel ani sa nezranil.

Hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari budovy v Bratislave
Požiar budovy v Bratislave. Foto: Facebook - Bratislava - hlavné mesto SR

Hasiči momentálne zasahujú pri rozsiahlom požiari budovy na Račianskej ulici v Bratislave, v areáli bývalého podniku Palma. Pre TASR to potvrdili z operačného strediska hasičov s tým, že na mieste je takmer 50 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

„Ide o staršiu budovu v asanácii. Je plne zasiahnutá požiarom. Žiadne zranené a ani usmrtené osoby nie sú hlásené,“ spresnili z operačného strediska.

Požiar podľa hasičov vypukol v sobotu krátko pred 10.00 h. „Ide o historickú dvojpodlažnú budovu s rozlohou 60×40 metrov s dreveným krovom a eternitovou strechou,“ spresnili. Na mieste zasahujú hasiči zo všetkých bratislavských hasičských staníc a dobrovoľní hasiči z Ružinova, Petržalky, Starého Mesta a Podunajských Biskupíc.

„Vykonávajú sa tiež opatrenia na zamedzenie rozšírenia požiaru na okolité objekty a merajú kvalitu ovzdušia. Zatiaľ neboli namerané zvýšené hodnoty nebezpečných látok. Veliteľ zásahu si na miesto vyžiadal hasičský dron,“ spresnili pre TASR z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý pre TASR uviedol, že podľa hasičského veliteľa na mieste nehoria nebezpečné chemické látky. Pre rozsiahly požiar a silné zadymenie však vyzval obyvateľov v okolí Račianskej ulice, aby si pozatvárali vo svojich bytoch a domoch okná.

Obyvatelia Nového Mesta a Rače by nemali vetrať

Hlavné mesto uviedlo, že k požiaru privolala hasičov hliadka bratislavskej mestskej polície. „Vzhľadom na rozsah požiaru upozorňujeme obyvateľky a obyvateľov z Nového Mesta a Rače, ku ktorej sa unikajúci dym šíri, aby boli obozretní a neotvárali okná na svojich príbytkoch, kým sa nepodarí požiar uhasiť,“ upozornil magistrát.

Ako podotkol, v budove sa podľa všetkého nikto nenachádzal a aktuálne nie sú hlásené žiadne zranené osoby. „Hasiči vykonávajú tiež opatrenia, ktoré majú zabrániť možnému zrúteniu budovy. Príčiny požiaru sa budú následne zisťovať,“ spresnilo mesto.

Príčina požiaru nie je zatiaľ známa

Spoločnosť Corwin, ktorá v areáli Palmy chystá postaviť svoj developerský projekt, vo svojom stanovisku spresnila, že došlo k požiaru v objekte bývalej lisovne. „Aká bola jeho bezprostredná príčina v tejto chvíli nevieme. Celá udalosť bude predmetom vyšetrovania,“ napísal developer na sociálnej sieti.

Ako tvrdí, situácia ho mrzí, keďže objekt bývalej lisovne v budúcnosti plánoval zachovať a zapracovať do jeho vízie – Palma pre ľudí. „Chceli sme ho adaptovať a zrekonštruovať rovnako, ako aj ďalšie industriálne stavby v rámci pripravovanej revitalizácie areálu,“ deklaroval investor.

Corwin tvrdí, že už dlhodobo upozorňoval, že napriek ochranným opatreniam a snahe bezpečnostnej služby, ktorá dohliada na túto časť areálu bývalej Palmy, susediacu so železničnou traťou, nie je dlhodobo udržateľné zabezpečiť zdevastované objekty pred vniknutím nepovolaných osôb.

„Tieto budovy tu stáli celé roky bez povšimnutia a ich stav je vo viacerých prípadoch už havarijný. Podobné incidenty vrátane opakovaných vlámaní do areálu sme v minulosti riešili a hlásili opakovane,“ uviedol s tým, že vyvinie maximálne úsilie s cieľom predchádzať podobným udalostiam.

Požiar dostali pod kontrolu

„Požiar budovy na Račianskej ulici v Bratislave sa hasičom pred malou chvíľou podarilo dostať pod kontrolu. Momentálne rozoberajú strešné a stropné konštrukcie a dohášajú ohniská,“ uviedol Hasičský a záchranný zbor SR na sociálnej sieti. Škoda je vyčíslená na 265 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny