Na hlavný obsah

Heger: Keď budeme mať zaočkovanosť ako severské krajiny, zrušíme opatrenia

Obáva sa, že Slováci na to nemajú vôľu.

Heger: Keď budeme mať zaočkovanosť ako severské krajiny, zrušíme opatrenia
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Ak Slovensko dosiahne takú mieru zaočkovanosti proti covidu, ako majú severské krajiny, vláda zruší opatrenia. Vyhlásil to vo štvrtok (7. 10.) premiér Eduard Heger (OĽANO). Obáva sa však, že na Slovensku na to nie je vôľa ľudí.

„Bez problémov viem sľúbiť, že keď budeme mať zaočkovanosť ako severské krajiny, tak nebudeme mať opatrenia, pretože vidíme, že to funguje,“ skonštatoval, s tým, že Slovensko si takýto komfort pre nízku zaočkovanosť dovoliť nemôže. „Veľmi radi budeme nasledovať severské krajiny, ktoré rušia opatrenia pre mieru zaočkovanosti,“ dodal.

Ako poznamenal, štát pre jej zvýšenie urobil všetko, čo sa dalo. „Ale vidíme, že ľudia sa dať zaočkovať nechcú a ja nebudem na nich vyvíjať nátlak. Verím v to, že každý, kto si vypočuje argumenty, pochopí, že to je jediná cesta,“ poznamenal.

Okrem vysokej miery zaočkovanosti, a s tým súvisiacim rušením opatrení, argumentoval aj vysokým podielom nezaočkovaných či čiastočne zaočkovaných ľudí hospitalizovaných s covidom. Toto číslo na Slovensku presahuje 83 percent.

„Čo robia tie krajiny, ktoré majú omnoho vyššiu zaočkovanosť zle, že sa občania očkujú, dokonca môžu rušiť opatrenia? A my tu hovoríme – touto cestou nechceme ísť, lebo oni robia niečo zle. Podľa mňa nerobia nič zle – ich občania sa dali zaočkovať, pretože to je cesta,“ uviedol premiér. Pripomenul, že Slovensko je v miere zaočkovanosti proti covidu na chvoste v rámci EÚ.

Vysoká miera zaočkovanosti umožnila napríklad Dánsku či Švédsku zrušiť takmer všetky protipandemické obmedzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko