Na hlavný obsah

Heger podpísal dohodu o financovaní plánu obnovy. Slovensko dostane prvých 822 miliónov

Slovensko musí EK informovať o plnení cieľov.

Heger podpísal dohodu o financovaní plánu obnovy. Slovensko dostane prvých 822 miliónov
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Predseda vlády SR Eduard Heger v piatok (1. 10.) podpísal dohodu o financovaní medzi Európskou komisiou a Slovenskou republikou, ktorá umožní, aby na Slovensko prišli prvé prostriedky z Fondu obnovy a odolnosti. V najbližších týždňoch tak môžeme očakávať prvú preddavkovú platbu vo výške približne 822 miliónov eur, čo je 13 %  z celkovej sumy. RTVS o tom informoval Tlačový odbor Úradu vlády.

„Mnohí vnímajú plán obnovy iba ako veľký balík peňazí, z ktorého postavíme nové škôlky, opravíme školy a nemocnice, vybudujeme cyklotrasy a obnovíme rodinné domy. Plán obnovy je však najmä o reformách. Zmyslom plánu obnovy je zmeniť Slovensko k lepšiemu, priblížiť sa k najvyspelejším krajinám Európskej únie a pripraviť sa na budúcnosť,“ zdôraznil Heger.

Ako priblížil Úrad vlády, tento rok čaká Slovensko 14 míľnikov, za splnenie ktorých dostaneme vyše 400 miliónov eur. Medzi nimi je aj zadefinovanie novej súdnej mapy, reforma Slovenskej akadémie vied či zavedenie výdavkových stropov.

Zo stanovených cieľov už boli splnené napríklad uvoľnenie obmedzení technických kapacít pre prenos elektriny v rámci elektrizačnej sústavy SR či reformu prípravy investičných projektov v doprave.

„Momentálne pracujeme na niekoľkých dôležitých témach. Intenzívne pripravujeme systém metodiky plánu obnovy, ktorá určí presné pravidlá a postupy, ako sa budú jednotlivé opatrenia realizovať. Zároveň dokončujeme systém včasného varovania. Pôjde o naše vlastné, tzv. vnútroštátne míľniky, ktoré sú nad rámec oficiálnych. Nastavíme tak jasnú zodpovednosť za každý jednotlivý míľnik a cieľ. Pokračujeme tiež v intenzívnej komunikácii s Európskou komisiou,“ priblížila generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko