Na hlavný obsah

Heger s Orbánom si pripomenuli 20. výročie znovuotvorenia mostu v Štúrove

Je to symbol spolupráce, povedal Heger.

Most Márie Valérie sa opäť stal miestom porozumenia medzi Slovenskom a Maďarskom. Ruky si na ňom podali premiéri Eduard Heger (OĽANO) a Viktor Orbán.

Na maďarskom brehu Dunaja si pripomenuli 20. výročie rekonštrukcie mosta, ktorý spája Štúrovo a maďarský Ostrihom. Navonok bezproblémové vzťahy dvoch štátov, poškvrnila nevyriešená otázka nákupu pôdy za peniaze maďarskej vlády.

Na Vianoce v roku 1944 vyhodila do povetria ustupujúca nemecká armáda most medzi Štúrovom a maďarským Ostrihomom. Zrekonštruovaný ho otvorili presne pred 20 rokmi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pre vtedajších premiérov Mikuláša Dzurindu a Viktora Orbána bol symbolom spájania Európy a priateľstva medzi Maďarskom a Slovenskom. Ich odkaz si premiéri oboch krajín pripomenuli aj v súčasnosti..

Je to veľmi dôležité spojenie, dôležitý symbol spolupráce Slovákov a Maďarov a na to, aby táto spolupráca mohla ďalej pokračovať, je dôležité, aby sme preukazovali vzájomnú úctu a rešpekt,“ povedal Heger.

My nie sme nepriateľmi, ale máme rovnaký osud. Múdri susedia medzi sebou nemajú žiadne spory. Nemá zmysel aby sme boli nepriateľmi tu, v strednej Európe. Musíme prežiť a prežiť môžeme len ako spojenci a kamaráti- rovnocenné krajiny,“ uviedol Orbán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny