Na hlavný obsah

Heger: Vláda má situáciu okolo cien energií pod kontrolou

Podľa Sulíka domácnosti nečaká žiadne dramatické zdražovanie energií.

Heger: Vláda má situáciu okolo cien energií pod kontrolou
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO) Foto: Úrad vlády SR

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) po piatkovom (1. 10.) stretnutí s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) a predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrejom Jurisom ubezpečil, že ceny elektriny a plynu pre domácnosti budú na podobnej úrovni ako v predošlých dvoch rokoch.

Tieto ceny podľa Hegerových slov určili ešte vlády Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD). „Preto považujem za mimoriadne bezohľadné voči vám, občanom, keď sa opozícia snaží z tejto témy vytĺkať politický kapitál,“ povedal.

Ako konštatoval, elektriny i plynu je dostatok a súčasné celosvetové turbulencie na trhoch dokáže štát tlmiť s vysokou účinnosťou. Heger tiež vyzval občanov, aby sa nenechali klamať opozíciou, ktorá podľa neho vnáša do spoločnosti chaos a strach.

„Moja vláda sa dôkladne zaoberá situáciou okolo energií a má ju pod kontrolou,“ uzavrel.

Pozrite si celé vyhlásenie predsedu vlády:

Sulík: Cena plynu bude približne taká, aká bola minulý rok

Slovenské domácnosti v budúcom roku nečaká žiadne dramatické zdražovanie energií a napríklad cena plynu sa bude pravdepodobne pohybovať na úrovni minulého roka. V piatok to povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

„Cena plynu bude približne taká, aká bola minulý rok. Áno, oproti tomuto roku je to nárast preto, lebo tento rok bol zase pokles. Takto to chodí v trhovom hospodárstve,“ povedal Sulík. 

Sulík zdôraznil, že napriek nižšiemu naplneniu zásobníkov bude mať Slovensko plynu dostatok a už v súčasnosti je fyzicky na území krajiny plyn, ktorý pokryje priemernú zimnú spotrebu na 100 dní. Dodávky z Ruska nie sú obmedzené a na Slovensko prichádzajú zmluvne dohodnuté množstvá.

Rokovania s predsedom vlády sa dotkli aj možného zavedenia špeciálnych taríf pre domácnosti, ktorých sa týka takzvaná energetická chudoba. Podľa Sulíka by mal riešenie nachystať predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris.

„Budeme pripravení na to, že ak by naozaj mali nejaké časti obyvateľstva byť významnejšie postihnuté nárastom ceny elektrickej energie, tak zavedieme takúto tarifu, kde tí, ktorí čelia energetickej chudobe, by si mohli túto tarifu zvoliť,“ povedal Sulík. Tarifa by mala extrémne nízke ceny za energiu, no týkala by sa iba obmedzenej výšky odberu energie. Pokiaľ by odberateľ limit prekročil, automaticky by spadol do štandardnej tarify.

Opozícia je s vyjadreniami nespokojná

Podľa nezaradeného poslanca a lídra mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho argumentovať, že sa akékoľvek zvýšenie podobá zvýšeniu spred roka, je v momentálnej ekonomickej situácii absolútne neprimerané.

Smer-SD trvá na tom, že pokiaľ ide o plyn, zdražvanie môže narásť až na 19 percent pre domácnosti, čo je podľa strany katastrofa pre tých, čo kúria plynom. Povedal to jeho predseda Robert Fico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko