Na hlavný obsah

Hladina oceánov bude stúpať stovky rokov. Zaplavia mestá, v ktorých žije pol miliardy ľudí

Tvrdia to vedci v najnovšej štúdii.

Hladina oceánov bude stúpať stovky rokov. Zaplavia mestá, v ktorých žije pol miliardy ľudí
Ilustračná foto. Foto: SITA/AP

Hladina svetových oceánov bude ešte po stáročia nezadržateľne stúpať. Zaplavia mestá, v ktorých aktuálne žije až pol miliardy ľudí, tvrdia vedci v najnovšej štúdii.

Tento trend sa nedá zvrátiť, ani ak sa ľudstvu podarí udržať globálne otepľovanie pod hranicou 1, 5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou, čo je aktuálny svetový klimatický cieľ, upozorňujú vedci. O článku v časopise Environmental Research Letters informovala agentúra AFP.

Ak sa Zem oteplí o pol stupňa, ďalších 200 miliónov obyvateľov miest bude pravidelne musieť znášať záplavy a silné búrky. Vyššia hladina mora zasiahne najmä ázijské krajiny – Čínu, Indiu, Indonéziu a Vietnam. Práve tie v posledných rokoch stavajú najviac uhoľných elektrární, píše sa v štúdii. Ďalšou krajinou ohrozenou vzostupom morí je Bangladéš.

„V súčasnosti žije asi päť percent svetovej populácie pod úrovňou, ktorú oceány dosiahnu pri prílive pod vplyvom oxidu uhličitého, ktorý už je nahromadený v atmosfére,“ povedal agentúre AFP Ben Strauss, šéf výskumu nezávislej organizácie Climate Central.

Súčasná koncentrácia CO2 je o 50 percent vyššia ako bola v roku 1800, priemerná teplota na povrchu Zeme stúpla za ten čas o 1, 1 stupňa Celzia. To je podľa Straussa postačujúce pre vzostup hladín morí o dva metre. Záväzky parížskej klimatickej dohody počítajú s vzostupom morí o tri metre, otázkou iba je, za ako dlho k nim dôjde, uvádza Strauss.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet