Na hlavný obsah

Hodnota inflácie v eurozóne je najvyššia za posledných 13 rokov

Spotrebiteľské ceny výrazne rástli.

Hodnota inflácie v eurozóne je najvyššia za posledných 13 rokov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inflácia v eurozóne pokračovala v zrýchľovaní aj v septembri a dostala sa najvyššie za posledných 13 rokov. Motorom zostáva rast cien energií.

Medziročná miera inflácie v septembri stúpla na 3,4 % z 3 % v auguste, uviedol v stredu (20. 10.) európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj rýchly odhad zo začiatku októbra. Ekonómovia počítali s nárastom len na 3,3 percenta. V septembri 2020 sa ešte medziročná inflácia v eurozóne nachádzala na úrovni -0,3 percenta.

To znamená, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa pohybuje výrazne nad dvojpercentným inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Tempo rastu cien bolo v septembri najvyššie od septembra 2008.

Motorom akcelerácie tempa rastu spotrebiteľských cien v eurozóne zostávajú energie, ktorých ceny v septembri vyskočili o 17,6 percenta. Ceny neenergetických priemyselných tovarov stúpli o 2,1 %, ceny potravín, alkoholu a tabaku sa zvýšili o 2 % a ceny služieb o 1,7 percenta.

Spotrebiteľské ceny bez započítania energií v eurozóne v septembri medziročne vzrástli o 1,9 percenta.

Najvýraznejšie k medziročnej inflácii prispeli v septembri energie (+ 1,63 percentuálneho bodu, pb), nasledované službami (+ 0,72 pb), neenergetickými priemyselnými tovarmi (+ 0,57 pb) a potravinami, alkoholom a tabakom (+ 0,44 pb).

Inflácia v celej Európskej únii (EÚ) sa v septembri zrýchlila na 3,6 percenta. V rovnakom mesiaci pred rokom dosiahla 0,3 percenta.

Najnižšiu infláciu spomedzi členských štátov EÚ zaznamenala v septembri Malta (0,7 %), nasledovaná Portugalskom (1,3 %) a Gréckom (1,9 %). Naopak, najvyššiu infláciu evidovali pobaltské štáty Estónsko a Litva (po 6,4 %) a Poľsko (5,6 %). Na Slovensku sa harmonizované spotrebiteľské ceny v septembri medziročne zvýšili o 4 percentá

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika