Na hlavný obsah

India: Záplavy a zosuvy pôdy si vyžiadali najmenej 41 životov

Silné lejaky majú podľa meteorológov pokračovať.

India: Záplavy a zosuvy pôdy si vyžiadali najmenej 41 životov
Na snímke zaplavené automobily. Foto: TASR/AP

Najmenej 41 obetí si vyžiadali záplavy a zosuvy pôdy, ku ktorým došlo v severoindickom štáte Uttarákhand. V utorok (19. 10.) o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie úrady.

V dôsledku zosuvov pôdy zahynulo v pondelok (18. 10.) šesť ľudí, pričom v utorok ďalších 35, priblížili predstavitelia tohto zväzového štátu, ktorý sa nachádza v Himalájach.

Najmenej 30 obetí pochádza z najhoršie zasiahnutej oblasti Nainitál, kde obzvlášť intenzívne dažde spustili sériu zosuvov pôdy, ktoré zničili aj viacero budov, približuje AFP.

Indický meteorologický úrad medzitým predĺžil a rozšíril výstrahy pred silným a veľmi silným dažďom, ktorý by mal podľa predpovede trvať ďalšie dva dni. Vo viacerých oblastiach Uttarákhandu napršalo len v priebehu pondelka viac ako 400 milimetrov zrážok.

Zosuvy pôdy sú v Indii pomerne bežným javom, podľa expertov sa však vyskytujú čoraz častejšie, a to v dôsledku nepredvídateľných dažďov a topiacich sa ľadovcov. Priehrady vodných elektrární a odlesňovanie podľa odborníkov tiež prispievajú k čoraz častejším zosuvom pôdy.

Ďalšie intenzívne dažde však podľa meteorológov hrozia aj v zväzovom štáte Kérala na juhozápade krajiny, kde záplavy zabili od piatka (15. 10.) už najmenej 27 osôb. Hladina vody je v mnohých priehradách v tomto štáte na nebezpečne vysokej úrovni, čo podnietilo evakuáciu tisícov ľudí.

Obdobie dažďov si v Indii každoročne vyžiada mnoho úmrtí. Monzúnové prehánky spôsobujú aj zosúvanie pôdy, pre poľnohospodárstvo v južnej Ázii sú však nevyhnutné – napríklad na indickom subkontinente tvoria viac než 70 percent celoročného úhrnu zrážok, vysvetľuje americká spravodajská stanica CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet